Krónika

Átadták a felújított Blaha Lujza teret

Másfél évig tartó felújítás után szombat délután átadták a felújított Blaha Lujza teret

55 év után megújult Budapest ikonikus helyszíne, a Blaha Lujza tér. A felújítási munkálatok tavaly júniusban kezdődtek, idén decemberre pedig már csak néhány utolsó simítás és a tér műszaki átvétele maradt. A korszerűsítés első számú célja az akadálymentesítés volt – írja az Index.hu.

Átadták a felújított Blaha Lujza teret
A felújított Blaha Lujza tér
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye 55 év után kapott új külsőt a Fővárosi Önkormányzat beruházásában a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával. A korszerűsítés első számú célja az volt, hogy Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen.

Mint írják, Karácsony Gergely főpolgármester a felújított téren tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a fejlesztéssel egy komoly adósságot törlesztettek, hiszen korábban évtizedekig senki nem nyúlt hozzá a térhez, noha az elmúlt 50 évben gyakorlatilag nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna a felújítást.

Örülök, hogy ez most végre megvalósult – mondta Karácsony Gergely, aki szerint a korszerűsítés a korábbi „károk mérséklése és a korábbi bűnök orvoslása is egyben”.

A felújított Blaha Lujza tér átadása
A felújított Blaha Lujza tér átadása
Fotó: MH/Purger Tamás

Itt egyértelművé tette, hogy szerinte hiba volt a Nemzeti Színház lebontása, ahogy hiba volt az is, hogy a Rákóczi útból autópályát csináltak, beeresztve a belváros szívébe a forgalmat.

Nem csak közlekedni akarunk ebben a városban, hanem élni is – jelentette ki a főpolgármester, aki többek között a magyar kormány támogatását is megköszönte.

A sajtótájékoztatón felszólalt Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A fideszes politikus emlékeztetett: a projekt 2019-ben indult, a kormány egymilliárd forintot adott a tér megújítására, ami azt jelenti, hogy a korszerűsítés önkormányzati ciklusokat ível át.

„Anno más elképzelések is voltak, egy-két dolog nem épült be az új tervbe, nekem hiányzik például a nagyobb buszutasváró és az akadálymentesített lift, de van idő, mindent be lehet pótolni” – szúrt oda finoman, majd leszögezte, hogy a kormány 2010 óta 2300 milliárd forintot költött fővárosi fejlesztésekre, és „a jövőben is segíteni fognak”.

Hozzátették, Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója arról beszélt, hogy az átadáskor három érzés merül fel benne: öröm, mert minden fát megtartottak, és további nyolcvanat ültettek amellett, hogy a tér immár a kulturális hátteréhez is méltó, büszkeség, mert a felújítás másfél év alatt, egészen pontosan 505 nap alatt véget ért, továbbá hála, amelyet kifejezetten afelé a 150 ember felé érez, akik hidegben-melegben dolgoztak annak ellenére, hogy közben számos támadás érte őket. Walter Katalin elmondta: még az elektromos hálózaton lesz egy kis munka, illetve a szökőkutat is csak tavasszal lehet megcsodálni, de már birtokba vehetik a budapestiek a teret, és reményei szerint vigyázni is fognak rá.

A sajtótájékoztatón ott volt Niedermüller Péter VII. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester is.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: a tér a két kerület határán van, de nála a határ sosem elválasztást jelent, hanem összeköttetést – számolt be az eseményről az Index.hu.

Kapcsolódó írásaink