Krónika

Növénytermesztési kísérletbe fogtak az űrhajósok a kínai űrállomáson

A kísérlet célja, hogy megfigyeljék, az űrbéli mikrogravitációs környezet milyen módon befolyásolja a növény sejtszerkezetét és sejtműködését

Egy Európában, Ázsiában és Északnyugat-Afrikában őshonos növény, a lúdfű növekedését sikerült beindítani a néhány nappal ezelőtt útnak indított Sencsou–15 kínai űrhajó fedélzetén a kínai űrállomáson – jelentette hétfőn a kínai tudományos és technológiai minisztérium hivatalos lapja, a Science and Technology Daily.

Növénytermesztési kísérletbe fogtak az űrhajósok a kínai űrállomáson
Lúdfű (Arabidopsis thaliana)
Fotó: Facebook

A Sencsou–15-öt november 29-én bocsátották fel az űrbe. A kínai űrállomásra érkezésük után a kínai űrhajósok az ottani laboratóriumukban kísérleti inkubátorban helyeztek el lúdfüvet (Arabidopsis thaliana). A kísérlet célja, hogy megfigyeljék, az űrbéli mikrogravitációs környezet milyen módon befolyásolja a növény sejtszerkezetét és sejtműködését.

A lúdfű űrbe juttatását a kutatók nagyon alaposan, több mint hat éven keresztül készítették elő. A következő 30–50 napban szorosan figyelemmel kísérik majd a növény alakjában és fejlődésében beálló módosulásokat. A kísérlet folyamán megjelölik és módosítják a növénynek a megváltozott gravitációs környezetre adott válaszokban érintett génjeit.

Később a növényekből mintákat juttatnak vissza a Földre, ahol további kutatásokat tudnak majd végezni arra vonatkozóan, hogy a mikrogravitáció milyen hatással volt az élő szervezetre.

Kapcsolódó írásaink