Krónika

Keresztények tízezrei tüntettek a Kongó keleti felét szorongató erőszak ellen

Keresztények tízezrei tüntettek vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen.

Keresztények tízezrei tüntettek a Kongó keleti felét szorongató erőszak ellen
Tüntetés Kongóban
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Augustin Wamenya

A vasárnapi misét követően a fővárosban, Kinshasában és más nagyvárosokban hívek tízezrei özönlötték el az utcákat a helyi katolikus püspöki konferencia felhívását követve.

A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti végeken tucatnyi fegyveres szervezettel, köztük a Március 23. Mozgalom (M23) szervezet harcosaival harcol, akiket állítása szerint a szomszédos Ruanda támogat, amit viszont a kigali vezetés tagad.

„Nemet mondunk a háborúra, a megosztott Kongóra” – jelentette ki Blaise Emmanuel, a Szent Erzsébet egyházközség plébánosa, aki paptársaival közösen vezette a menetet a főváros Montgafula nevű szegénynegyedében.

A kinshasai megmozduláson sokan énekeltek és transzparenseket tartottak fel, amelyeken „Nem a balkanizációra és nem a nemzetközi közösség képmutatására”, illetve „Kongó nem eladó” feliratok voltak olvashatók. Kongóban sokan a Nyugatot hibáztatják, amiért nem vonta felelősségre Ruandát a feszültség szításában szerintük játszott szerepéért.

A tiltakozó akció végén a résztvevők elénekelték a kongói nemzeti himnuszt, egy pap pedig egy székre felállva szólt a tömeghez. „Egy kis ország harcol ellenünk – mondta Theophile Landu Ruandára utalva. – De az Egyesült Államok és az Európai Unió áll mögötte. Fel kell hagyniuk a képmutatással” – hangoztatta.

Az Európai Parlament november végén felszólította Ruandát, hogy hagyjon fel az M23 támogatásával. A múlt héten azonban a kinshasai vezetés élesen bírálta az Európai Bizottságot, amiért 20 millió euró (8 milliárd forint) támogatást nyújtott a ruandai hadseregnek az iszlamisták elleni küzdelemre Mozambikban.

Mindemellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter még augusztusban hihetőnek nevezte az ENSZ szakértőinek azon értékelését, miszerint Ruanda továbbra is támogatja az M23 milícia fegyvereseit.

A kormányhadsereg és az M23 között október óta ismét elszabadult az erőszak, amely az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint 390 ezer embert kényszerített menekülésre otthonából.

Kapcsolódó írásaink

Irán új atomerőművet épít

ĀA helyi állami média november végén jelentette be, hogy Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében