Krónika

Véget ért szerdán az atlanti hurrikánszezon

Az egyesült államokbeli Florida Keys lakói ünnepelhetnek, miközben Floridában és Puerto Ricóban továbbra is küzdenek az Ian, Nicole és Fiona hurrikánok által okozott károkkal.

Véget ért szerdán az atlanti hurrikánszezon
A Julia hurrikán
Fotó: AFP/Michael Arevalo

A 2022-es szezon első fele szokatlanul nyugodt volt, de a második felében három pusztító hurrikán volt. A szezon június 1-jétől november 30-ig tartott.

Az idei időszakban nyolc olyan hurrikán alakult ki, amelyben a szél sebessége elérte az óránkénti 119 kilométert. Két vihar erősödött jelentős hurrikánná, óránkénti 179 kilométeresre – számolt be az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

Egy átlagos hurrikánszezonban 14 megnevezett vihar, hét hurrikán és három nagyobb hurrikán van – közölték a meteorológusok.

Phil Klotzbach, a Colorado Állami Egyetem hurrikánkutatója azt mondta, hogy idén történt meg először 1941 óta, hogy az Atlanti-óceánon július 3-tól augusztus végéig nem volt nevesített vihar. 1950 óta csak 1997-ben és 1961-ben nem volt nevesített vihar augusztusban.

Szerdán több száz Florida Keys-i lakos gyűlt össze, hogy a szezon lezárását hurrikánfigyelmeztető zászlók elégetésével ünnepelje. A felszólalók megemlékeztek a 2022-es hurrikánok áldozatairól, és hálát adtak azért, hogy településüket megkímélték a trópusi viharok a nagyobb károktól. Key West ünnepélyes „kagylóköztársasági adminisztrációjának” tagjai ezután rummal leöntötték a hurrikánzászlókat, és meggyújtották őket.

Szeptember végén az Ian hurrikán 4-es kategóriájú viharként érte el Florida délnyugati részét, majd közel 150 halálos áldozatot követelt, és nagy pusztítást okozott, miközben északkelet felé haladt az államon keresztül. Miután visszatért az Atlanti-óceánra, a vihar észak felé vette az irányt, és 1-es kategóriájú viharként csapott le Dél-Karolinára. Az óránkénti 241 kilométer sebességű szélviharral az Ian hurrikán az ötödik legerősebb hurrikán volt, amely valaha is partot ért az Egyesült Államokban – közölték a hatóságok.

A Nicole hurrikán szeme, magja november elején 1-es kategóriájú viharként érte el Florida középső részén a Treasure Coast területét, de a legnagyobb károkat több mint 160 kilométerre északra, Daytona Beach környékén okozta, ahol az Ian hurrikán által elindított parterózió tovább súlyosbodott, és házak omlottak az óceánba.

A Fiona hurrikán volt a szezon első nagyobb vihara, amely végül 4-es kategóriájúvá „szelidült”, és az óránkénti 215 kilométeres széllel Kanada felé dübörgött. A vihar középpontja elkerülte az Egyesült Államok szárazföldi részét, de szeptember közepén 1-es kategóriájúként csapott le Puerto Ricóra, és az egész sziget áram nélkül maradt egy ideig, 25 ember pedig meghalt.

Kapcsolódó írásaink