Krónika

Újra több mint 9000-en érkeztek Ukrajnából

A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes

Az ukrán–magyar határszakaszon 4484-en léptek be kedden Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4808-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Újra több mint 9000-en érkeztek Ukrajnából
Ukrán menekültek
Fotó: MH/Purger Tamás

A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 38 ember – köztük 25 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

Kapcsolódó írásaink

Ukrán menekültek a magyar oktatásban

ĀNem annyira a szaktárgyi felkészítés, inkább a magyar nyelv elsajátítása az elsődleges cél az Ukrajnából érkezett menekült diákok magyarországi oktatása során, és kiemelten foglalkoznak az iskolákban az átélt traumák szakszerű feldolgozásával is