Krónika

Újabb misszió indul a kínai űrállomásra

A kínai űrkutatási hivatal (CMSA) hétfőn ismertette a következő, a kedden induló Sencsou–15-ös űrmisszió feladatait

A három űrhajós csatlakozik a Sencsou–14 legénységéhez a Föld körül mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson, hogy a hosszan tartó űrutazás hatásait vizsgálják – számolt be a CMSA.

Újabb misszió indul a kínai űrállomásra
Kínai Moduláris Űrállomás
Fotó: AFP

A Sencsou–15 küldetése lezárja az űrállomás építésének utolsó műveleteit, egyben elindítja alkalmazásának és fejlesztésének első szakaszát – mondta Csi Csiming, a CMSA igazgatójának asszisztense egy sajtótájékoztatón.

A küldetés során a Sencsou–15 legénysége több mint 40 kísérletet hajt végre az űrtudományi kutatás és alkalmazás, az űrgyógyászat és az űrtechnológia területén. Űrsétákat tesznek, és befejezik a Mengtien (Mennyei Álmok) labormodul telepítését, továbbá ellenőrzik a modul teherzsilipjét – ismertette Csi Csiming.

A Sencsou–15 űrhajó kedden este, helyi idő szerint 23 óra 8 perckor indul az északnyugat-kínai Csicsüan űrrepülőtérről.

Kína már több évtizede fektet be eurómilliárdokat űrprogramjába. Űrállomása építésére részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be a kínaiakat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba, amely az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Európa és Japán együttműködésében valósul meg. Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első asztronautáját az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

Az egyre sokasodó feladatokhoz tartalékos űrhajósokat toboroznak, a lehetőséget megnyitják a hongkongiak, makaóiak előtt is – közölte hétfőn a CMSA.

A hongkongi és makaói intézmények, egyetemek és főiskolák kutatói és oktatói az orvosbiológia, a gépészet, az elektronika, az anyagtudomány, a kémia és a csillagászat területéről lelkesen jelentkeztek a feladatra – hangsúlyozta Csi Csiming. Hozzátette, hogy a kiválasztás a két régióban zökkenőmentesen zajlik, mivel az alapképesítések szűrése már befejeződött, és a klinikai vizsgálatok is folyamatban vannak.

Kapcsolódó írásaink