Krónika

Medveveszély Máramarosban

Brassó, a Székelyföld, Fehér és Szeben megye után most már jóval északabbra is medveveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. Dörmögő úr ezúttal egy gyalogösvény mentén bukkant elő.

Medveveszély Máramarosban
Nem játék!
Fotó: MH

Medvenyomokra bukkantak a hegyimentők szombaton este Máramaros megyében, a Forrásliget és a Rozsály-csúcs közötti turistaúton – írta meg vasárnap a Főtér. Mint a cikkből kiderül, a bejelentéshez képet is mellékeltek, amelyen jól látható egy jókora állat lábnyoma a hóban. A hegyimentők azt is tudatták, hogy a nagyvad néhány turistajelzést is megrongált.

A szakemberek pontokba szedték, milyen rendszabályokat kell betartani a saját biztonságunk érdekében. Így például sohase hagyjuk el a kijelölt ösvényeket, a vadállatok ugyanis elkerülik azokat. Veszélyes egyedül útra kelni, s a társakkal folytatott beszélgetés sokszor elegendő az állat távoltartására. Ha kutyát is viszünk magunkkal, mindig tartsuk pórázon, és az sem árt, ha akad a kezünk ügyében medveriasztó szpré. Az éjszakai vagy kora hajnali indulás kerülendő, akárcsak az utunkba akadó bocsok „szeretgetése”. S ha végül a mackó követni kezdene, fokozatosan hagyjunk hátra ruhadarabokat vagy élelmiszert, amelyek felkeltik a kíváncsiságát, és lassítják vagy meg is állítják mozgásában.

Kapcsolódó írásaink