Krónika

Megvan az idei alaszkai kövérmedve-verseny győztese

A Boeingről kapta a nevét a falánk mackó

A 747 elnevezésű óriási barnamedve lett az idei alaszkai medveverseny győztese, mert a megfigyelt példányok közül ő szedte magára a legtöbb súlyt. A park becslése szerint súlya elérheti a 636 kilogrammot.

Megvan az idei alaszkai kövérmedve-verseny győztese
A barnamedvék a télre készülve sok kilót szednek magukra
Fotó: foter.ro

Az alaszkai Katmai Nemzeti és Természetvédelmi Parkban évente rendezik meg a Kövér Medve Hete elnevezésű medveversenyt. Az idei győztes, egy hím medve, a Boeing 747 személyszállító repülőről kapta a nevét roppant méretei miatt.

A győzelemért 12 barnamedve versenyzett, 747 két éve már nyert egyszer. A legnagyobb vetélytársa az először versenyző, 901 nevű nőstény volt.

A verseny győzteséről döntő szavazásban több százezren vettek részt a világ minden tájáról. Az online érdeklődők és medverajongók webkamerákon figyelhették a medvéket, és megnézhették a képeket, amelyek a súlytöbblet felszedése előtt és után készültek.

Tavaszra a medvék erősen lefogynak, és attól kezdve őszig gyűjtik a testzsírtartalékot a téli álomhoz.
Az első medveversenyt 2014-ben tartották. A szavazást, ami akkor még egyetlen napig tartott, azóta hétnapossá bővítették. Tavaly az Otis nevű hím győzött, amely a 2014-es versenyt is megnyerte.

A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot is magába foglaló hatalmas nemzeti park arról híres, hogy itt élnek legsűrübben a barnamedvék. Évente megrendezett eseményük, a Kövér Medve Hete vidáman és ötletesen ismerteti meg az emberekkel a távolból a sarkvidéki területen élő több mint 2000 barnamedve élőhelyét és az őket körülvevő ökoszisztémát.

Kapcsolódó írásaink