Krónika

Gyújtogatás történt egy menedékkérők elszállásolására kijelölt holland kempingben

A holland tűzoltóság szerint vélhetően gyújtogatás történt egy, az észak-brabanti tartomány Someren nevű településén található kempingben, ahová 450 menedékkérőt költöztettek volna a jövő héten – írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

Gyújtogatás történt egy menedékkérők elszállásolására kijelölt holland kempingben
A kép illusztráció
Fotó: AFP/Manolis Lagoutaris

A tűz az Eindhoven városától délkeletre fekvő tábor egyik helyiségében ütött ki szerda este, és az épület egy részében súlyos károkat okozott, de senki sem sérült meg. A 20 ezres lélekszámú település tanácsa korábban arról döntött, hogy a táborban 450 menedékkérőt helyeznek el két hónapra.

A NOS holland napilap azt írta, hogy a tűzkár ellenére a tábor alkalmas maradt a menedékkérők elhelyezésére, jövő héten már akár 250 fő is érkezhet a szállásokra. A táborban elhelyezendő csoport olyan menedékkérőkből áll, akik július óta Észak-Brabant különböző sportcsarnokaiban élnek.

Eric van der Burg menekültügyi államtitkár szerint a hatóságok nem állapították meg, hogy a gyújtogatás hátterében a menekültek befogadása lett volna, de hozzátette, hogy elképzelése szerint „köze lehetett hozzá.” Van der Burg úgy véli, hogy mindenkinek, „azoknak is, akik nem értenek egyet” be kell tartaniuk a demokratikus döntéseket. „Ha fellépünk, soha ne erőszakkal és főleg ne gyújtogatással, amelynek mindenféle ijesztő következményei lehetnek” – nyilatkozta a NOS-nak az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom