Krónika

A király döntött: nincs több libamáj

A Buckingham-palota állatjogi aktivistáknak írt levele megerősítette a hírt, miszerint III. Károly döntése értelmében a királyi rezidenciákon többé nem szolgálnak fel kacsa- és libamájat.

A király döntött: nincs több libamáj
III. Károly király már korábban a magasabb szintű jóléti normáinak szószólójaként betiltotta rezidenciáján a két ételt
Fotó: AFP/POOL/Toby Melville

Nemrég a BBC értesült róla, hogy a királyi rezidenciákon betiltották a kacsa- és libamáj felszolgálását. A királyi ház ezt egyébként levélben közölte a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatok Etikus Kezeléséért) állatvédő szervezettel.

A döntés semmiképpen sem volt váratlan, hiszen a király még walesi hercegként, több mint egy évtizeden keresztül megtiltotta a libamáj használatát, és közreműködött a királyi rezidenciákról való kitiltásban is.

Az állatvédő szervezetnek küldött levél szerint a libamáj tilalma érvényben van a királyi házban és az összes királyi rezidencián is. Ebbe beletartozik a Balmoral, a Sandringham, a windsori kastély, a Hillsborough kastély és a Buckingham-palota is.

Az Egyesült Királyságban egyébként tilos a libamáj előállítása, de az eladása vagy behozatala nem. A jövő héten III. Károly király uralkodásának első állami látogatásán azonban már biztosan nem fog szerepel majd az ételek között.

Kapcsolódó írásaink