Külföld

Decemberben kerülnek forgalomba a III. Károly király képmásával ellátott pénzérmék

A Királyi Pénzverde más, Károly képmásával ellátott érméket is ver majd, de a II. Erzsébet portréjával ellátott pénzek sem tűnnek el egyhamar

Sok brit most először láthatja más uralkodó portréját a pénzérméken, ugyanis a királynő 70 évig ült a trónon, ez idő alatt pedig nem változott a fizetőeszközök külleme.

Decemberben kerülnek forgalomba a III. Károly király képmásával ellátott pénzérmék
III. Károly brit király
Fotó: AFP/Yui Mok

A Királyi Pénzverde 9,6 millió darab pénzérmét készít, aminek kapcsán Rebecca Morgan, a pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója elmondott néhány dolgot.

Az egyik lényeges változás az lesz, hogy az ötvenpennys egyik oldalára III. Károly portréja, a hátuljára pedig II. Erzsébet képmása kerül.

Egy másik fontos különbség, hogy a király – édesanyjával ellentétben – nem visel koronát a portrén.

A harmadik lényeges változás, hogy a király másik irányba néz az érméken, mint a királynő, bár ez minden új uralkodói képmással vert pénzérme esetében így történik – derül ki a Sky News beszámolójából.

Az új érmét személyesen a király hagyta jóvá, miután Martin Jennings megtervezte, aki szerint ez nem csak egy portré III. Károlyról, ugyanis tartalmaznia kell a királyi szerepet is, amely éveken át fennmarad majd.

A Királyi Pénzverde más, Károly képmásával ellátott érméket is ver majd, de a II. Erzsébet portréjával ellátott pénzek sem tűnnek el egyhamar, ugyanis csak akkor fogják lecserélni őket, amikor már túlzottan megsérültek vagy elhasználódtak.

Click To Unmute

Kapcsolódó írásaink