Külföld

Csokitortát kapott az arcába III. Károly viaszszobra

Magukat környezetvédelmi aktivistáknak nevező fiatalok okoztak kárt a londoni Madame Tussaud múzeumban. A Just Stop Oil nevű szervezet tagjai október elején kezdték el akciósorozatukat, melynek során napi szinten próbálják megbénítani vagy lassítani a londoni hétköznapokat.

Csokitortát kapott az arcába III. Károly viaszszobra
Akcióban a két fiatal
Fotó: AFP

Környezetvédő aktivisták csokitortával kenték össze III. Károly király viaszszobrát hétfőn a londoni Madame Tussaud múzeumban – tudatta a Reuters. Mint a hírportál közölte, a két fiatal jegyet vásárolva jutott be az épületbe. Ezt követően egyikük felidézte Károly még walesi hercegként 2019-ben elmondott beszédét, melyben azt hangoztatta, hogy „az unokái korosztályát képviselő fiatalok ma már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el a környezetvédelmi ügyekben”. Az aktivista hozzátette, „a tudomány álláspontja és a kérésünk világos: állítsák le az új nyersolaj- és gázkitermelési projekteket”.

A londoni rendőrség közlése szerint az akciót a 20 éves Eilidh McFadden és a 29 éves Tom Johnson követte el. A rendőrök négy embert igazoltattak az eset kapcsán rongálás gyanújával. A Just Stop Oil nevű szervezet közleményt adott ki, melyben magára vállalta a cselekmény elkövetését.

A Just Stop Oil tagjai október eleje óta napi szinten próbálják megbénítani vagy lassítani a londoni hétköznapokat. Az ellen tiltakoznak, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj- és gázkitermelési engedélyek kiadását tervezi. Nemrégiben paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a brit Nemzeti Galériában, továbbá festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin kereskedés homlokzatát.

Vasárnap egy másik környezetvédő csoport, a magát Utolsó generációnak nevező szervezet hasonló akciót hajtott végre a németországi Potsdam múzeumában, ahol Claude Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le burgonyapürével.

Kapcsolódó írásaink