Krónika

Sikeresen fellőtték az Artemis–1-et

Többszöri halasztás után szerda hajnalban sikeresen fellőtték az Artemis–1-et a floridai Cape Canaveralból. Ez az első olyan éles tesztje az űrkilövő rendszernek, amely során az Orion űrhajó – remélhetőleg bármiféle hiba vagy üzemzavar nélkül – megkerüli a Holdat, és 25 napos útja végén biztonsággal visszatér a Földre.

Sikeresen fellőtték az Artemis–1-et
A NASA Artemis nevű programjának keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenének a Holdra
Fotó: Twitter/SpaceX

„Még hosszú utat kell megtennünk. Ez csak egy próbarepülés” – jegyezte meg szerényen Bill Nelson, a NASA egyik magas rangú tisztségviselője, miután szerda hajnalban sikeresen fellőtték Artemis–1-et a floridai Cape Canaveralból. A BBC tudósítása szerint a gyakorta csak űrkilövő rendszerként (SLS) emlegetett rakéta – orrán az egyelőre személyzet nélküli Orion űrhajóval – helyi idő szerint 01:47-kor kezdte meg felemelkedését.

A Kennedy Űrközpontot maga mögött hagyva az Artemis–1-nek számos fontos manővert kellett végrehajtania, hogy az Oriont Hold-kerülő pályára állítsa. Három és fél hetes utazása során a kapszula alig száz kilométerre közelíti majd meg égi kísérőnket, mielőtt visszaindul a Földre.

„A munkánk csak most kezdődik, és óriási a felelősség” – mondta a BBC-nek az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója. Josef Aschbacher emlékeztetett: a földi irányításnak meg kell győződnie arról, hogy az Orion képes biztonságosan eljutni a Holdra, megkerüli azt, majd ugyancsak biztonságosan visszatérni onnan. „Aztán ügyelnünk kell arra, hogy a kapszula a megfelelő pályán és megfelelő szögben érkezzen a légkörbe, hogy a Csendes-óceánban landolhasson” – részletezte a NASA Hold-missziójában részt vevő ESA vezetője.

A NASA Artemis-missziójának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra. A programban az amerikain és az európain kívül a kanadai és japán űrügynökségek is részt vesznek, valamint olyan piaci szereplők, mint Elon Musk SpaceX vállalata. A küldetés végső célja, hogy hosszú távon működtethető bázist hozzanak létre ugródeszkaként, a még ambiciózusabb Mars-utazásokhoz – összegezte a fellövésről szóló híradásában az MTI.

Kapcsolódó írásaink