Krónika

Több milliós jóvátételt követel apja kivégzéséért az auschwitzi haláltábor hősének fia

Huszonhatmillió zloty (több mint kétmilliárd forint) jóvátételt követel az auschwitzi haláltábor hőseként ismert Witold Pilecki 1948-as kivégzéséért fia a lengyel kormánytól.

Több milliós jóvátételt követel apja kivégzéséért az auschwitzi haláltábor hősének fia
Gyertyák
Fotó: Facebook

Az ügyet csütörtökön kezdték tárgyalni egy varsói bíróság előtt. A következő meghallgatás januárban esedékes.

Witold fia, a kilencvenéves Andrzej Pilecki szerint a lengyel állam jóvátétellel tartozik neki a kommunista uralom sérelmeit enyhíteni hivatott törvény alapján.

Witold Pilecki, a lengyel ellenállás tagja 1940 szeptemberében saját elhatározásából záratta be magát az auschwitzi náci haláltáborba, hogy megszervezze az ottani ellenállást, és bizonyítékokat gyűjtsön a nácik által elkövetett rémtettekről. 1943-ban, bravúros szökése után beszámolt az atrocitásokról, azonban a nyugati szövetségesek nem hittek neki. Ez volt az első közvetlen jelentés az Auschwitzban elkövetett borzalmakról, amely a szövetségesek kezébe került.

A második világháborút követően a Moszkva által kinevezett lengyel hatóságok letartóztatták, megkínozták és kivégezték Witold Pileckit, arra hivatkozva, hogy az emigráns lengyel kormánynak kémkedett. Maradványait egyelőre nem találták meg.

A demokratikus lengyel kormány 1990-ben egyszer már fizetett kompenzációt Pilecki özvegyének és két gyermekének a férfi halála miatti bevételkiesésért.

Kapcsolódó írásaink