Krónika

Már van dohánymentes körlet is a tököli börtönben

Dohánymentes körletet hoztak létre a tököli börtönben. Ez az országon az első ilyen részleg egy büntetés-végrehajtási intézetben, de másutt is segítik azokat, akik le akarnak szokni a füstölésről.

Már van dohánymentes körlet is a tököli börtönben
A dohánymentes körzet bejárata a tököli börtönben
Fotó: MH/BvOP

Létrehozták az ország első dohánymentes körletét, méghozzá a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel csütörtökön. A BvOP tájékoztatása szerint a speciális körlet lakói ezentúl csak nemdohányzók lehetnek, így

a fogvatartottak és az intézet munkatársai is tisztább, egészségesebb környezetben élhetik mindennapjaikat.

A körletben 124 fogvatartottat helyezhetnek el. A magyarországi börtönökben már régóta működnek olyan speciális programok és részlegek, amelyek kifejezetten a szenvedélybetegen befogadott fogvatartottak gyógykezelését célozzák – jegyzik meg a közleményben.

A tököli börtön újnak mondható, hiszen csak 2016-ban vált ki a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből. Az elítéltek többsége a Duna Papír Kft.-nél végez munkát, illetve intézetfenntartási munkavégzésben is részt vesznek. A cég fő profilja higiéniai papírtermékek gyártása és forgalmazása, valamint hulladékgazdálkodási tevékenységek végzése, iratmegsemmisítés és elektronikai hulladékok szétválogatása, bontása.

Visszatérve a dohányzásra, kedden írtunk arról, hogy az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tanulmánya szerint

az egészséges életmód segít csökkenteni a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot azok esetében, akik letették a cigarettát. 

A vizsgálatban 159 937 korábbi dohányos egészségi állapotát vizsgálták hosszabb időn át. A kutatásból kiderült, hogy 27 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázat azok számára, akik szigorúan követték a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat, szemben azokkal, akik nem.

Kapcsolódó írásaink