Krónika

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben

A most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben, 725 fát és húszezer erdészeti facsemetét telepítenek a városban – jelentette be Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester szerdán a Vértessy-kúria mögötti területen, ahol az első száz fát elültették.  

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben
Balázs Ákos: A zöldprogramban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz
Fotó: Facebook/Balázs Ákos

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben van az ország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő, és a város az egyik legnagyobb erdőterülettel rendelkező település.

Hozzátette, megkezdődött a Tisza vizét Debrecenbe juttató Civaqua-program első ütemének kivitelezése. A beérkező víz jövőre már eléri a város felszíni vízkészletét, ami jelentősen javítja majd a zöldterületek vízutánpótlását.

Utalt rá, hogy a város nyugati határát övező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű por kerül Debrecen levegőjébe, ennek megkötésére indították el a véderdősítési programot a Tócós-patak mentén.

A fatelepítés helyszíneit a Debreceni Egyetem, illetve szakmai civil szervezetek bevonásával jelölték ki a helyi repülőtértől a józsai városrészig – mondta a polgármester, hozzátéve, számítások szerint a véderdő fái 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.

Balázs Ákos (Fidesz–KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a zöldprogramban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz.

Jelenleg régi fotókon, dokumentumokon tanulmányozzák, hol, milyen erdősávokkal védték őseink a város levegőjét, mert szeretnék a régi, jó tapasztalatokat is hasznosítani – fűzte hozzá, megjegyezve, a most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg.
 

Kapcsolódó írásaink