Krónika

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított a pápa bahreini miséjében

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított fel szombati bahreini miséjében Ferenc pápa.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított a pápa bahreini miséjében
Ferenc pápa
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A katolikus egyházfő közel 30 ezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint száz országból érkeztek hívők a szertartásra.

Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy nem érzékel elegendő készséget a fegyveres konfliktusok megoldására. „A békét nem lehet úgy helyreállítani, hogy egy gonosz szóra egy még gonoszabbal válaszolnak” – fogalmazott. Kijelentette, hogy a megbékélésre törekvő hozzáállással kell megtörni a „gonoszság láncolatát, az erőszak spirálját”.

A muszlim többségű Bahreinben mutatkozó vallási és nemzetiségi „sokféleséget” méltatva az egyházfő úgy vélte, hogy az ország „világunk élő képmása”, azé a világé, amelyet „egyre inkább a népek folyamatos vándorlása, az eszmék, szokások és hagyományok pluralizmusa jellemez”.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten.

Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.

Kapcsolódó írásaink