Krónika

Szót emelt a fegyverkezés ellen Ferenc pápa

A vallást soha nem szabad az erőszak igazolására használni

A fegyverkezési verseny ellen emelt szót Ferenc pápa pénteken a Bahreinben megrendezett vallásközi párbeszéden, egyúttal bírálta a kelet-nyugati szembenállást, és felszólította a vallási vezetőket, működjenek együtt a békéért.

Szót emelt a fegyverkezés ellen Ferenc pápa
Ferenc pápa
Fotó: AFP/TIZIANA FABI

A katolikus egyházfő a királyságban megrendezett Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért című nemzetközi vallásközi konferencia záróbeszédében leszögezte: a vallást soha nem szabad az erőszak igazolására használni, a hit vezetőinek pedig szembe kell szállniuk a hatalmasok „gyermeteg” háborús szeszélyeivel.

Több mint ezer politikai és vallási vezető előtt elmondott beszédében azt mondta, „a hatalmasok a pártos érdekekért folytatott elszánt harcra összpontosítanak és befolyási övezeteket rajzolnak át”. Felhívta rá a figyelmet, hogy ez a logika mindenekelőtt a „Kelet és a Nyugat” közötti ellentétben nyilvánul meg, amely „egyre inkább két szemben álló tengerhez hasonlít”, utalva ezzel az ukrajnai konfliktusra, amely ellen február 24. óta többször élesen szót emelt.

Elítélte egyben a „despotikus, imperialista, nacionalista és populista elképzeléseket” is, és kiemelte, hogy a globalizált világban csak közösen, egymással együttműködve lehet előrejutni.

Hamad bin Isza Ál Halifa bahreini király a tanácskozáson közös erőfeszítést sürgetett Oroszország ukrajnai háborújának leállítására és a béketárgyalások előmozdítására, „az egész emberiség javára”.

Ez a második alkalom, hogy Ferenc pápa egy a Perzsa(Arab)-öböl menti országba látogat; először az Egyesült Arab Emírségeket kereste fel 2019-ben. Akkori, mérföldkőnek számító útján Ahmed el-Tajeb sejkkel, a kairói al-Azhar mecset nagyimámjával aláírta a katolikus-muszlim testvériséget előmozdító dokumentumot.
 

Kapcsolódó írásaink