Krónika

Lezárult a per: A Bánffy-örökösök 2200 hektár erdőt vehetnek birtokba Maros megyében

Tizennégy évig tartott a pereskedés

Tizennégy évi pereskedés után több mint 2200 hektár erdőt vehetnek birtokba Bánffy László báró örökösei Maros megyében – írta internetes oldalán csütörtökön a Krónika erdélyi magyar napilap.

Mara Toganel, Maros megye prefektusa azt követően állította ki az örökösök nevére a birtoklevelet, hogy bírósági ítélet kötelezte erre, amely minden napi késlekedésért ezer lej (83 ezer forint) késedelmi díj kifizetését is előírta számára.

A Maros megyei kormányhivatal szerdán részletesen beszámolt honlapján a Ratosnya és Felsőrépa környékén elterülő 2260,81 hektár erdő visszaszolgáltatásához vezető jogi folyamatról.

Mivel Bánffy Éva, az egyik örökös elégedetlen volt azzal, ahogyan a ratosnyai polgármesteri hivatal földosztó bizottsága 2005-ben elbírálta az erdő visszaszolgáltatására vonatkozó igénylést, előbb a megyei bizottságnál fellebbezett, majd óvása elutasítását követően 2008-ban bírósághoz fordult.

A szászrégeni bíróság 2010-ben kihirdetett ítélete megállapította az örökös tulajdonjogát, egyúttal a ratosnyai földosztó bizottságot birtokba helyezésre, az illetékes megyei testületet pedig a birtoklevél kiállítására kötelezte.

Az ítéletet 2011-ben a Maros megyei törvényszék megerősítette.

Az ítélet végrehajtására ennek ellenére mindeddig nem került sor. Maros megye prefektusa ugyanis – az ingatlanok fölötti magántulajdon jogát meghatározó megyei bizottság révén – hat alkalommal különböző jogorvoslati próbálkozásokkal megtámadta a restitúciós határozatot. A birtokba helyezést akadályozó jogi kísérletek azonban egytől egyig kudarcot vallottak, a szászrégeni bíróság pedig idén júniusban minden további kibúvótól megfosztotta a hatóságokat.

Az ítélet arra kötelezte a ratosnyai és a megyei illetékes bizottságot, hogy 2022. november 1-jéig állítsák ki a birtoklevelet, ellenkező esetben 2022. augusztus elsejétől kezdődően napi ezerlejes késedelmi díjat kell fizetniük.

A megyei bizottság vezetőjeként Mara Toganel prefektus azt követően írta alá október 28-án a birtoklevelek kiállításáról szóló határozatot, hogy előzetesen kikérte a bukaresti belügy- és a pénzügyminisztérium álláspontját is.

Mindkét tárcától azt a választ kapta, hogy a törvények értelmében a bíróság által megszabott kötelezettség „önként végrehajtandó”.

A román kormány területi képviselője egyébként burkoltan elmarasztalta a prefektusi tisztséget 2014-ben betöltő hivatali elődjét amiatt, hogy – a bíróságokon zajló perekre hivatkozva – nem írta alá a birtoklevelet, holott egyetlen igazságszolgáltatási fórum sem rendelte el a restitúciót kimondó, 2010-ben született alapítélet végrehajtásának felfüggesztését.

A korábbi prefektusok közbenjárására peres úton visszakerült a román állam tulajdonába több mint 9300 hektárnyi erdő Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyet 2007-ben szolgáltattak vissza a Bánffy család másik ágának, gróf Bánffy Dániel örököseinek.

Kapcsolódó írásaink