Krónika

Húsz év börtönnel sújtottak egy amerikai nőt, aki az Iszlám Állam egyik női zászlóalját vezette

Húsz év börtönnel sújtották kedden az amerikai Virginia állambeli Alexandria városának szövetségi bűntetőbíróságán Allison Fluke-Ekrent, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik nőkből álló zászlóalját vezette.

Húsz év börtönnel sújtottak egy amerikai nőt, aki az Iszlám Állam egyik női zászlóalját vezette
Allison Fluke-Ekren
Fotó: AFP

Fluke-Ekren a külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás bűncselekménye miatt kiszabható maximális büntetési tételt kapta.

A 42 éves kansasi nő júniusban elismerte, hogy a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori szíriai fellegvárában vezette a nőkből és fiatal lányokból álló Hatiba Nuszajbah nevű, mintegy százfős egységet, amelynek tagjait egyebek között automata fegyverek, gránátok és robbanómellények kezelésére is kiképezte. Az alakulatban kapott kiképzést Fluke-Ekren egyik lánya is, aki fiú testvérével együtt a maximális büntetés kiszabását szorgalmazta az anyjuk ellen. Mindketten azt állították, hogy fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el. Fluke-Ekren tagadta ez utóbbi vádakat.

A vádlott eredetileg két év szabadságvesztés kiszabását kérte, hogy felnevelhesse fiatal gyermekeit.

Az amerikai ügyészség szerint a nőkből álló, Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulat 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam női tagjait kiképezzék arra, hogyan védekezzenek a terrorszervezet ellenségeivel szemben. Fluke-Ekren 2019 tavaszáig volt az Iszlám Állammal, ezt követően kicsempészték a szélsőségesek uralma alatt lévő térségekből.

Kapcsolódó írásaink