Krónika

WHO: a társadalmak és gazdaságok állapotára is jótékony hatással lehet a sport

500 millió megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az emberek többet sportolnának

Világszerte csaknem 500 millió új diabéteszes, daganatos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az országok kormányai többet tennének az emberek rendszeres testmozgásának előmozdításáért – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberek fizikai aktivitásáról készített első globális jelentésében.

WHO: a társadalmak és gazdaságok állapotára is jótékony hatással lehet a sport
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz: Fontos lenne, hogy az országok hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel elősegítik, hogy az emberek többet sportoljanak, gyalogoljanak, biciklizzenek.
Fotó: CARSTEN KOALL / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

A szervezet számításai szerint évente globálisan mintegy 27 milliárd dolláros egészségügyi kiadással járhat az, ha az emberek nem kezdenek el sürgősen többet sportolni, azaz nem veszik elejét annak, hogy különböző egészégügyi problémáik kialakuljanak – idézte a jelentést a brit The Guardian online kiadása.

A közegészségügyi kérdések közül kevés olyan terület van, ahol ennyire meggyőző lenne a bizonyíték arra, hogy azonnali kormányzati intézkedésekre lenne szükség. Kiemelték: bár világos, hogy a rendszeres testmozgás 20–30 százalékkal csökkenti a korai halálozások kockázatát, nagyon kevés előrelépés történt a világban azért, hogy az emberek többet sportoljanak, a tapasztalatok szerint az erre irányuló kormányzati intézkedések lassúak és felemásak voltak.

A WHO szakértői felhívták a figyelmet, hogy a kormányzati tétlenségnek az a következménye, hogy a már eleve feszített körülmények között működő egészségügyi rendszerekre ma is rengeteg olyan megbetegedés terhe nehezedik, amelyek megelőzhetők lettek volna, és ez a trend a jövőben még inkább megerősödik.

Ha a helyzet nem változik, a WHO szerint 2030-ig 499,2 millió olyan új krónikus és mentális megbetegedést fognak diagnosztizálni, amelyek egyébként megelőzhetők lettek volna: közéjük tartozik elsősorban a magas vérnyomás és a depresszió, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, a sztrók, a demencia és bizonyos rákos megbetegedések.

A világon az összes szív- és érrendszeri megbetegedés, valamint a demenciás és depressziós esetek kialakulásának nagyjából 7–8 százalékát lehetne megelőzni, ha az emberek aktívabb életmódot folytatnának.

Az előrejelzések szerint ezeknek az új eseteknek több mint 40 százaléka alacsonyabb jövedelmű országokban - Kenyában, Indiában, Bangladesben - fog bekövetkezni.

A WHO 194 országot vizsgált, és arra jutott, hogy az államok kevesebb mint a fele dolgozott ki politikát az emberek fizikai aktivitásának előmozdítására, és még ahol létezik is ilyen elképzelés, ott is az esetek kevesebb mint 40 százalékában működik ténylegesen a stratégia.

A kisgyerekek testmozgását illetően különösen feltűnőek a hiányosságok: az országok kevesebb mint 30 százalékában fordítanak figyelmet az 5 év alattiak rendszeres sportolására.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hangsúlyozta: fontos lenne, hogy az országok hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel elősegítik, hogy az emberek többet sportoljanak, gyalogoljanak, biciklizzenek, és ezzel csökkenjen az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás. Ez nemcsak az egyénekre nézve jelentene hatalmas előnyöket, hanem a társadalmak és gazdaságok állapotára is jótékony hatással lenne – húzta alá a főigazgató.

Kapcsolódó írásaink

Aggódik a WHO a majomvírus terjedése miatt

ĀAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) újból összeül, hogy megvitassa, a majomhimlő súlyos közegészségügyi vészhelyzetnek minősül-e, miután 58 országból több ezer fertőzést jelentettek