Krónika

Aggódik a WHO a majomvírus terjedése miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újból összeül, hogy megvitassa, a majomhimlő súlyos közegészségügyi vészhelyzetnek minősül-e, miután 58 országból több ezer fertőzést jelentettek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerdán újságíróknak elmondta, a szervezet sürgősségi bizottsága még ebben a hónapban összeül, hogy megvitassa a ritka vírust, annak ellenére, hogy június­ban arra a következtetésre jutottak, hogy a majomhimlő nem minősül „nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek”. „A majomhimlővel kapcsolatban továbbra is aggasztó a vírus kiterjedése és terjedése” – mondta, hozzátéve, hogy a WHO munkatársai „követik az adatokat”. Tedros megjegyezte,hogy világszerte hatezer esetet regisztráltak. Mostanra 58 országban észlelték a fertőzést, az esetek május óta megduplázódtak.

A jelenlegi járvány epicentruma továbbra is Európa, amely a világszerte ismert esetek mintegy nyolcvan százalékát teszi ki – folytatta a WHO vezetője, aki arra is figyelmeztetett, hogy a vírus, amely a kontinens néhány országában endémiás, elérte az eddig nem érintett afrikai országokat.

A WHO nem javasolt tömeges oltásokat a majomhimlő ellen, ehelyett a vírus fokozott megfigyelését tanácsolta, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak segítsen a vírus diagnosztizálásában és kezelésé­ben. Ennek ellenére az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és más országok tisztviselői felkészültek az oltások kiosztására, és a Fehér Ház célja, hogy az év végéig mintegy kétmillió adagot osszanak ki.

Huszonnégy beteg van hazánkban

Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten, ezzel 24-re emelkedett az országban diagnosztizált betegek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken az MTI-vel. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25 és 53 év közötti férfiak, többségük Budapesten él.


A fertőzöttek mindannyian otthonukban, elkülönítve tartózkodnak. Azt írták: a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot végez, ennek része a kontaktkutatás is. Felhívták a figyelmet: a majomhimlő-megbetegedés döntő többségében enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, azonban nagyon fontos, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán,
mielőbb forduljon orvoshoz.
(FV)

Worldometers: eddig több mint 558,8 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan csaknem 6,37 millióan elhunytak, ugyanakkor már az 532,3 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink

Hét új fertőzött

ĀImmár tizenkilencre nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon,