Krónika

Csaknem száz gyermek halt meg vesekárosodásban Indonéziában

Szokatlanul sok, 99 gyermek halt már meg heveny vesekárosodásban idén Indonéziában, az okot még keresik – közölte a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője szerdán.

Csaknem száz gyermek halt meg vesekárosodásban Indonéziában
A kép illusztráció
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Mohammad Syahril elmondta, hogy a megbetegedések megugrása miatt szakértői csoportot hoztak létre, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is képviselteti magát.

Beszámolt arról, hogy év eleje óta 206 gyermeknél diagnosztizálták a heveny vesekárosodást, 99-en belehaltak. Az érintettek többsége ötévesnél fiatalabb és jakartai volt.

Szeptemberben Gambiában közölték azt, hogy közel hetven kisgyermek meghalt ugyanebben a betegségben. Ott egy helyben árusított szirupos gyógyszert gyanítottak a kór mögött.

Az indonéziai gyógyszerészeti hatóságok közölték, hogy a szóban forgó összetevővel az ázsiai országban már nem forgalmaznak orvosságot gyermekek számára. Az említett szakértői csoport mindenesetre felveszi a kapcsolatot a gambiai történéseket vizsgálókkal is.

A szóvivő jelezte, hogy elővigyázatosságból kérték az orvosokat és az egészségügyi intézményeket, hogy egyelőre semmilyen szirupban készített gyógyszert ne adjanak a gyermekeknek.

Kapcsolódó írásaink