Krónika

 „Méltóságot mindenkinek a gyakorlatban is!”

Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a mindenki számára jobb világ melletti elkötelezettség megerősítésére szólított fel a minden évben október 17-én tartott szegénység elleni küzdelem világnapján küldött üzenetében.

 „Méltóságot mindenkinek a gyakorlatban is!”
Ferenc pápa arra kért minden társadalmat, hogy a közösségi befogadáson keresztül adják vissza a szegényeknek emberi méltóságukat
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Az idei világnap mottója az, hogy Méltóságot mindenkinek a gyakorlatban is, amely azonnali globális cselekvésre felszólító „csatakiáltás” kell, hogy legyen – fogalmazott Guterres, hozzátéve, hogy az egyenlőtlenségek tovább nőnek, a nemzetgazdaságokat és a háztartásokat pedig a munkahelyek elvesztése, a szárnyaló élelmiszer- és energiaárak és a globális gazdasági recesszió gyülekező árnyai fenyegetik.

Ugyanakkor a klímaválság és a véres, fegyveres konfliktusok borzalmas méretű szenvedést okoznak, ahol mindig a legszegényebbek viselik a legnagyobb terheket – mutatott rá az ENSZ főtitkára.

A fenntartható fejlesztési célok helyzetéről szólva Guterres kijelentette: „túl messzire, elérhetetlen távolságra tolják ki őket”, és felhívta a figyelmet az emberközpontú megoldásokba való befektetés fontosságára.

A főtitkár aláhúzta: lépéseket kell tenni azoknak a fejlődő országoknak a támogatására, amelyek a bolygóra és a környezetre ártalmas fosszilis tüzelőanyagok felhasználásáról áttérnek a megújuló energiaforrásokra és a munkahelyteremtő zöldgazdaság fejlesztésére.

Mindeközben Ferenc pápa az világnap alkalmából hétfőn közzétett Twitter-üzenetében arra kért minden társadalmat, hogy a közösségi befogadáson keresztül adják vissza a szegényeknek emberi méltóságukat.

Az egyházfő a szegénység elleni világnap alkalmából úgy fogalmazott: „A szegények sosem közösségeinken kívül léteznek.”

„Testvéreink és nővéreink ők, akiknek szenvedésében mi is osztozunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük nehézségeiket és a társadalmi kirekesztettségüket, hogy visszanyerhessék elvesztett méltóságukat, és hogy biztosítsuk megfelelő közösségi befogadásukat” – írta Ferenc pápa a Twitteren.

Kapcsolódó írásaink