Krónika

Migránsveszély: kétezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök

 A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 752, szombaton 798, vasárnap 427 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak 15 határsértőt az ország belsejében, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult. Rétvári Bence szerint a fokozódó illegális migráció már az Európai Unió alapvető vívmányait veszélyezteti.

Migránsveszély: kétezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök
Illegális migránsok egy buszban, visszafelé a határkerítéshez (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elmúlt héten az ország területén 4794 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – október 3-tól 9-ig – a feltartóztatottak száma 4674 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 26 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 34 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

„A fokozódó illegális migráció már az Európai Unió alapvető vívmányait, a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgását, így az EU gazdaságát veszélyezteti” – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Rétvári Bence hozzátette: egyre több uniós tagállam vezet be határellenőrzést a fokozódó migrációs nyomás miatt. Magyarország ellenzi az illegális migráció automatizálását jelentő uniós migrációs paktum elfogadását – jelentette ki. A paktum szerint a migránsok továbbra is az unió területén belül nyújthatnák be a menekültkérelmüket. A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy ezt csak az unió határain kívül tehessék meg, mert ha egyszer bejutottak, nagyon nehéz kitoloncolni őket – magyarázta. A politikus elmondta, hogy míg 2019-ben 46 ezer, idén már több mint 150 ezer migráns ellen intézkedtek, a magyarországi börtönnépességnek pedig már tíz százalékát teszik ki az elfogott embercsempészek, ami milliárdokbaba kerül a magyar adófizetőknek.

A határvédelem költségeinek legalább felét az EU-nak kellene állnia – emelte ki –, mivel nemcsak Magyarország, hanem egész Európa védelmét jelenti a határkerítés. Az unió azonban a határkerítés hatszázmilliárd forintos költségének még a két százalékát sem térítette meg Magyarországnak – mondta Rétvári Bence.

Kapcsolódó írásaink