Krónika

Eljárás indult a Van Gogh-festményt leöntő aktivisták ellen 

Két aktivista, aki a Just Stop Oil nevű mozgalmat képviselte, pénteken paradicsomlevessel öntötte le Van Gogh Napraforgók című képét a londoni Nemzeti Galériában. A tiltakozásnak indult akciót azonban a rendőrség komolyan vette, a két elkövető ellen a BBC információi alapján eljárás indult.

Eljárás indult a Van Gogh-festményt leöntő aktivisták ellen 
A festményben szerencsére nem keletkezett kár az akció következtében
Fotó: AFP/Just Stop oil

A pénteken történt, tiltakozásnak szánt rongálási kísérlet miatt a 20 éves newcastle-i Anna Hollandnek és a 21 éves claphami Phoebe Plummernek felelnie kell majd a westminsteri bíróságon – tudta meg a BBC.  A hírportál információi alapján egy harmadik aktivista, a 38 éves Lora Johnson ellen szándékos károkozás vádjával indult eljárás, miután a Scotland Yard táblát és környezetét sárga festékkel öntötte le. 

Az elkövetők a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai, akik közül az elmúlt nap folyamán 28 főt állított elő a rendőrség. A szervezet egyébként nagyjából két hete tüntet London-szerte. Az aktivisták pénteken a Scotland Yardhoz vezető utat is eltorlaszolták, ezzel tiltakozva a kormány azon döntése ellen, miszerint az energiaválság kockázatának mérséklése érdekében új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi a jövőben. 

A Nemzeti Galéria pénteki közleménye szerint egyébként a kép keretét a paradicsomleves ugyan megrongálta, de a műalkotást egy üveglap védte, így abban nem keletkezett kár. 
 

Kapcsolódó írásaink