Krónika

Tizenöt éves az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda

Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti

Az elmúlt 15 évben az OVSz Szervkoordinációs Iroda 99 kórházból kapott potenciális szervdonorról jelentést. 2.310 elhunyt donorból 6.714 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal, és további 547 élődonor is adományozott szervet – írja az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében.

A koordinátorok több mint egymillió telefonhívást bonyolítottak le, és az OVSz gépjárművei 9.630 földi szállítási feladat végrehajtása során több mint kétmillió kilométert tettek meg annak érdekében, hogy szervátültetéssel életet mentsenek Magyarországon.

Objektum dobozEgy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti, hiszen két vesét, májat, szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet is lehet transzplantálni.

Az életmentő szervátültetésekhez szervadományozó donorokra van szükség. A saját szerveink adományozásával kapcsolatos döntés először tájékozódást, majd egy személyes döntést igényel. Az elhunytból történő szervdonáció agyhalottból történik, szabályozására Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák, amely szerint írásos tiltakozás hiányában az elhunyt szervdonációra vonatkozó beleegyezését kell vélelmezni. Az önrendelkezéshez való alapjogunk miatt saját szerveink halálunk utáni sorsáról nekünk kell személyes döntést hoznunk.

Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 6.027 szervátültetés történt, mely 5.999 beteg életét mentette meg 15 év alatt.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom