Krónika

NMHH: A tévéműsorok többsége hallássérült nézők számára is követhető

A vizsgálat megállapította, hogy az előírt műsorok 99,9 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással

Az országos tévéadók számos műsorához elérhető a hallássérült nézők számára készült felirat vagy jelnyelvi segédlet. Ezek minősége kielégítő, kivéve a beszédfelismerő programokkal készült automatikus feliratokat, amelyek ma még nem segítik érdemben a szövegértést – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

NMHH: A tévéműsorok többsége hallássérült nézők számára is követhető
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a hatóság rendszeresen ellenőrzi a médiatörvényben meghatározott tíz országos szolgáltató programjainak hallássérült nézők számára készített – jogszabályban előírt – akadálymentesítését.

A vizsgálat hat közszolgálati (M1, M2/Petőfi TV, M4 Sport, M5, Duna Televízió, Duna World) és négy kereskedelmi (RTL, TV2, Hír TV, ATV) csatornára terjedt ki – írták.

Az év első 220 napjának 5280 műsoróráját elemezték a hatóság szakemberei. A műsorszolgáltatók átlagosan naponta húsz és fél órányi adást láttak el a hallásérült nézőket segítő akadálymentesítéssel – jelezték.

Kiemelték, hogy a legtöbb akadálymentesített adást a Hír TV sugározta: 24 órából összesen 23 óra 41 perc volt hallássérült nézők számára is elérhető.

Az ATV május végén kezdte meg az akadálymentesítést, így a csatorna adásai júniustól szerepeltek a vizsgált mintában. Ezen adásnapok azonban már kiemelkedően magas (90 százalék fölötti) arányban tartalmaztak segédletet – fűzték hozzá.

Megállapították, hogy a legkevésbé az RTL (napi 14 óra 43 perc) és a TV2 (18 óra 45 perc) műsorai bizonyultak akadálymentesnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a médiatörvény előírása szerint kötelező segédlettel ellátni a hír- és sportműsorokat, az időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a közérdekű közleményeket, a politikai reklámokat, valamint a fogyatékossággal élő emberekről és az esélyegyenlőtlenségről szóló műsorokat.

A vizsgálat megállapította, hogy az előírt műsorok 99,9 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással a szolgáltatók.

Kitértek arra, hogy a debreceni FM90 Campus Rádió június 20-26-ai adásnapjainak hatósági vizsgálata nyomán eljárás indult a rádió szolgáltatója ellen. A vizsgálat szerint a csatorna az elemzett időszakban alulteljesítette a közszolgálati műsorszámokra előírt napi és heti arányt, emellett az irányadó törvényi előírásokat sem teljesítette. A médiatanács a jogsértések miatt bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra – írták.

Közölték azt is, a médiatanács véglegesítette a Zalaegerszeg 95,1 MHz és 95,8 MHz frekvenciák pályázati felhívásait. Az előbbi frekvencián jelenleg a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. működtet rádiószolgáltatást, míg az utóbbit a Radio Plus Kft. üzemelteti. Mindkét jogosultság 2023 júniusában jár le véglegesen.

A kereskedelmi jellegű pályázati felhívások péntektől olvashatók a hatóság honlapján – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink