Krónika

Súlyos rendellenességgel, egy két napja született gyermeket műtöttek Pécsen, sokak életét megkönnyítik ezek után

Világhírű amerikai sebész érkezett a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára, hogy a súlyos bélrendszeri rendellenességgel született gyermekek kezelésére hatékony speciális műtéti eljárást bemutassa a magyar orvosoknak – közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel. 

Súlyos rendellenességgel, egy két napja született gyermeket műtöttek Pécsen, sokak életét megkönnyítik ezek után
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Robert Michael

A bélrendszert érintő bonyolult fejlődési rendellenességgel született gyermekeken hajtottak végre bemutatóműtéteket, és képeztek ki a speciális eljárásra magyar orvosokat amerikai szakemberek a baranyai megyeszékhelyen, a tájékoztatás szerint. 

„Az orvosokból, nővérekből, gyermekaneszteziológusokból, altatóasszisztensekből álló, Colorectal Team Overseas (CTO) elnevezésű egyesült államokbeli munkacsoport kilenc bemutatóműtétet hajtott végre, az egyik operációt pedig egy mindössze kétnapos csecsemőn végezték el” – közölte az egyetem.

Mark Levitt professzor, a kolorektális sebészet világszerte elismert szakértője által vezetett munkacsoport pécsi tevékenységét a környező országokból érkező szakemberek – így gyermeksebészek és gyermekgyógyászati asszisztensek – is a helyszínen követték.

Kapcsolódó írásaink