Krónika

WFP-vezető: Éhínség kopogtat a világ ajtaján

Sürgős lépéseket sürgetett helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője, aki szerint éhínség kopogtat a világ ajtaján, amely „tökéletes viharral néz szembe”.

WFP-vezető: Éhínség kopogtat a világ ajtaján
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a diplomata arra kérte az Öböl-menti országokat és a világ milliárdosait, hogy áldozzák fel pár napi profitjukat, és segítsenek megoldani a műtrágyaellátás problémáit, máskülönben jövőre súlyos élelmiszerhiány lesz világszerte.

„Káosz lesz az egész világon” – figyelmeztetett a WFP főigazgatója.

Az amerikai politikus rámutatott, hogy amikor öt és fél évvel ezelőtt átvette a szervezet vezetését, „csak” 80 millió embert fenyegetett éhezés a világon, és azt gondolta, hogy mandátuma végére akár az is előfordulhat, hogy a WFP-nek nem marad tennivalója. Ennek ellenére a klímaválság miatt 135 millióra, majd a koronavírus-járvány következtében még annak is a duplájára, 275 millióra nőtt azok száma, akiket éhínség fenyeget. Majd jött az ukrajnai háború, amely miatt energia-, műtrágya és élelmiszerhiány alakult ki, és már 345 millió azok száma,  akik nem tudják, mikor és mit fognak legközelebb enni.

„Ezen belül 50 millió azoknak a száma 45 országban, akiknek a kapuján éhínség kopogtat, és ha nem tudunk eljutni hozzájuk, akkor éhínség lesz, éhezés, és még 2007–2008-ban és 2011-ben sem látott mértékben fognak országok destabilizálódni, és megindul a tömeges migráció” – figyelmeztetett Beasley. „Lépnünk kell, most!” – szögezte le.

Körösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke az általános vita megnyitásakor azt mondta, „úgy tűnik, folyamatos humanitárius vészhelyzet állapotában vagyunk”. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden korábbinál nagyobb a szakadék, 32 milliárd dollár hiányzik, a világszervezet humanitárius tevékenységének forrásigénye és a rendelkezésre álló pénz között.

Beasley kiemelte: Ukrajna 400 millió ember táplálásához elegendő élelmiszert állít elő, és a háború miatt az oroszországi szállításokban is zavar támadt. Rámutatott, hogy súlyosbítja a helyzetet az infláció és az is, hogy sokan nem tudnak boldogulni, mert a koronavírus-járvány gazdaságilag megsemmisítő csapást mért rájuk.

„Ez a tökéletes viharral tetézett tökéletes vihar” – fogalmazott az amerikai politikus, rámutatva, az anyáknak a világon választaniuk kell, hogy étolajat vesznek, és enni adnak a gyerekeiknek, vagy fűtőolajat, hogy ne fagyjanak meg, mert mindkettőre nem futja.

A WFP főigazgatója kifejtette, hogy a világ 7,7 milliárd ember élelmiszerigényeit képes ellátni, de ennek fele annak köszönhető, hogy a gazdák műtrágyát használnak, ami nélkül nem képesek ilyen mennyiségű élelmiszert megtermelni. A világ legnagyobb műtrágyagyártója, Kína leállította az exportot, az orosz export pedig alig jut ki a világpiacra – magyarázta Beasley. „Útnak kell indítani azt a műtrágyát, méghozzá gyorsan. Az ázsiai rizstermelés kérdése kritikus, a magok már a földben vannak” – hangsúlyozta a WFP vezetője.

Beasley kitért arra is, hogy hazája, az Egyesült Államok 5 milliárd dollárral emelte hozzájárulását, Németország, Franciaország és az EU is hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, ezért a magas olajárak miatt az Öböl-menti országokat kérte arra, hogy tegyenek többet, főleg a térségükben lévő országokért, Jemenért, Afganisztánért, Szomáliáért.

„Nem ezermilliárdokat kérünk, pár napi profitjukról lenne szó, hogy stabilizálni lehessen a világot” – húzta alá David Beasley, aki elmondta, hogy külön megbeszélést folytatott több milliárdossal, és figyelmeztette őket, hogy erkölcsi kötelességük foglalkozni a rászorulókkal.

„Ha nem is nekem adják, hanem az Élelmezési Világprogramot segítik, akkor is tegyék oda magukat. Ideje elkezdeni szeretni felebarátaikat, és segíteni nekik. Emberek szenvednek és halnak meg szerte a világon. Amikor öt másodpercenként hal éhen egy gyerek, az mindannyiunk szégyene” külön megbeszélés hangoztatta David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója.

Kapcsolódó írásaink