Krónika

Varga Csaba a Cso-Oju meghódítására indul

Teherhordók és pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül próbálja megmászni a „Türkiz Istennőnek” nevezett csúcsot

A Cso-Oju 8201 méteres csúcsának meghódítására indul Varga Csaba nagyváradi hegymászó. Az alpinista egy különleges expedíció keretében, a hegy nepáli oldaláról készül megmászni a világ 6. legmagasabb hegycsúcsát.

Varga Csaba a Cso-Oju meghódítására indul
Varga Csabának ez lenne a hatodik megmászott, 8000 méter feletti hegycsúcsa
Fotó: Facebook/Hazajáró

„Ez az expedíció azért különleges, mert ezen az új, déli útvonalon keresztül még senkinek nem sikerült elérnie a hegycsúcsot” – mondta el Varga Csaba az MTI-nek a csütörtökre tervezett indulás előtt.

Emlékeztetett arra, hogy a Cso-Oju egy igen népszerű hegymászó úti cél, a második legtöbbet megmászott 8000 méteres hegy a világon. A Mount Everesttől alig 20 kilométerre nyugatra található, szintén a nepáli–kínai (tibeti) határon, de a hegyre vezető expedíciók eddig csak a kínai (tibeti) oldalról indultak. Miután Kína a Covid–19-járvány miatt lezárta határát, így a Cso-Ojura vezető normál utat is, nepáli hegymászók egy új expedíciós útvonalat szeretnének nyitni a hegy déli, nepáli oldaláról.

Ehhez az expedícióhoz csatlakozik az alpinista, hogy a tőle megszokott tiszta mászással, teherhordók és pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül próbálja megmászni a tibeti nyelven „Türkiz Istennőnek” nevezett csúcsot.

A hegymászó elmondta, hogy az útiterv szerint szeptember 23-án érkezik Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan Luklába repül, majd egy gyalogtúra keretében Phakding és Namche érintésével, a Thame-völgyön keresztül közelíti meg a körülbelül 5100 méteren fekvő alaptábort.

„Körülbelül egy hét múlva érem el az alaptábort, az akklimatizációs mászások után pedig október második felében indulhat a csúcstámadás” – mondta Varga Csaba, aki kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a mászás utolsó, 7800–7900 méteren kezdődő szakaszát tartja a nehezebb, technikásabb résznek.

Varga Csaba szerint az október ideális hónap a Cso-Oju megmászására.

„Ilyenkor már vége van a nyári monszunnak, és ősszel stabilabb az időjárás. Hideg van ugyan, és erősebb szelek fújnak, de még nincs tél” – magyarázta az alpinista, hozzátéve, hogy azért vannak olyan napok, amikor számolni kell hóviharokkal is. Az őszi időszakon kívül tavasszal, áprilisban és májusban lehet még expedíciót indítani a hegyre – fűzte hozzá.

A nagyváradi hegymászó elmondta azt is, hogy a nepáli hegymászók másodszor próbálják elérni hazai oldalról a csúcsot, a korábbi próbálkozás ugyanis nem járt sikerrel. Egy expedíció tavaly decemberben 7900 méterig jutott, de nem sikerült meghódítaniuk a csúcsot.

Amennyiben sikerül, ez lenne Varga Csaba hatodik megmászott, 8000 méter feletti hegycsúcsa.

Varga Csaba expedícióját a Hazajáró turisztikai magazinműsor Facebook-oldalán lehet figyelemmel kísérni.

A hagyományos tibeti útvonalon 1990-ben jutott fel az első magyar expedíció összesen tíz tagja a Cso-Oju csúcsára Nagy Sándor vezetésével.

Kapcsolódó írásaink

Akiről négyes sziklaormot neveztek el

ĀHol sírjaink domborulnak. Dénes Ferenc hegymászó hatvanévesen felmászott a Nagyszalóki-csúcsra, ahol ott felejtette a kedvenc távcsövét, de olyan edzett volt, hogy a kortársak leírása szerintmég aznap visszament érte