Krónika

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrorista összeesküvés gyanújával

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrortámadás előkészítésére való szövetkezés gyanújával – közölte csütörtökön az izlandi rendőrség.

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrorista összeesküvés gyanújával
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh

A kis észak-európai szigetországban feltehetően ez az első ilyen jellegű őrizetbe vétel.

„A szerdai rendőrségi műveletek egy terrortámadás előkészítéséről folytatott nyomozás keretébe illeszkednek” – mondta újságíróknak Karl Steinar Valsson, az országos rendőrség felügyelője. 

Kilenc helyszínen több félautomata fegyvert – több közülük 3D-s nyomtatással előállított –, valamint több ezer töltényt foglaltak le.

Négy – húszas éveiben járó – izlandi állampolgárt állítottak elő Kopavogurban, a főváros, Reykjavík egyik elővárosában, és az ország délnyugati részén fekvő Mosfellsbaerben egy szerdai nagyszabású művelet során, amelyben mintegy ötven rendőr vett részt. Az előállítottak közül kettőt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek.

A gyanúsítottak indítékai egyelőre ismeretlenek, de a célpontok feltehetően különböző intézmények és állampolgárok voltak – közölte Valsson. Az esetleges célpontok között lehetett a parlament és a rendőrség is.

A rendőrség közölte, hogy vizsgálja, összeköttetésben álltak-e a gyanúsítottak a szélsőséges szervezetekkel, és kapcsolatba léptek külföldi hatóságokkal is.

„Amennyire tudjuk, ez az első ilyen típusú nyomozás (Izlandon) – mondta a felügyelő.

A 375 ezres lélekszámú államot 2008-ban a világ legbékésebb országának nyilvánították.

Izlandon ritka az erőszak, ez az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a világon a bűnözési arány, bár az erőszaknak az utóbbi években tapasztalt növekedése aggasztja a hatóságokat.   

Kapcsolódó írásaink