Krónika

Egyre nehezebb a koronavírus új változatainak kimutatása

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma – jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Egyre nehezebb a koronavírus új változatainak kimutatása
Koronavírus elleni vakcina
Fotó: AFP/Sebastian Gollnow

Maria van Kerkhove aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vírus továbbra is hihetetlenül nagy méretekben kering világszerte, és a jövőben tovább mutálódhat, eközben pedig megszűnőben van az a képességünk, hogy kövessük világszerte a variánsokat és az alvariánsokat, mert csökkent a nyomon követés – mondta van Kerkhove.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

A főigazgató, aki videókapcsolat segítségével volt jelen a sajtótájékoztatón New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, kijelentette: a világ most kezdi megpillantani a fényt az alagút végén, de még nem tartunk ott.

„Az, hogy látjuk a végét, még nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk” – mondta.

„Bár a Covid–19 okozta halálozások heti száma csökkenőben van, a majdnem tízezer még mindig nagyon sok, amikor ezek többségét megelőzhetnénk" – jelentette ki a főigazgató.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom