Krónika

Magyar teszt jelenthet áttörést a rák elleni küzdelemben

Évente 8-10 ezer embernél fedeznek fel tüdőrákot

A Neumann Labs nevű magyar labor tudósai olyan, világszinten is egyedülálló tesztet alkottak, amivel forradalmasítani tudják a rák elleni harcot - írja a portfolio.hu.

Magyar teszt jelenthet áttörést a rák elleni küzdelemben
Képünk illusztráció
Fotó: TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBR

Magyarországon a diagnosztizált betegségek közül a tüdőrák a leggyakoribb: évente 8-10 ezer embernél fedeznek fel tüdőrákot, a betegek közül pedig 7-8 ezren bele is halnak a betegségbe.

A tüdőt megtámadó daganatoknál a kemoterápia jelenti az egyik fő kezelési lehetőséget, azonban ez is csak az esetek 20-25 százalékában bizonyul hatásosnak. Ennek az oka pusztán csak annyi, hogy mivel a tumorok különbözőek, a kemoterápiás szerek sem hatnak egyformán - olvasható a társaság közleményében.

A Neumann Labs nevű magyar labor tudósai most egy olyan, világszinten is egyedülálló onkológiai tesztet alkottak, amelynek a segítségével meg lehet állapítani, hogy egyes betegeknél melyik kemoterápiás szer a leghatékonyabb. Így az orvosok is megalapozott módon tudnak választani a rendelkezésre álló kezelések közül. A labor tájékoztatása szerint az új tesztet szeptemberben vezetik majd be. 

A jelenleg alkalmazott szakmai protokollok leginkább a rák típusa alapján határozzák meg a terápiás irányelveket - az új módszer személyre szabott lehetőséget ad arra, hogy a betegből nyert daganatos szövetmintát felhasználva egyénileg, a szóba jövő kemoterápiás szerek közül az adott beteg számára a leghatékonyabb kerüljön kiválasztásra.

Ezzel a betegek nem csak időt nyerhetnek, de mentesülhetnek a többi, számukra nagy valószínűséggel felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is – kommentálta a bejelentést Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A LiA elnevezésű teszt lényege, hogy laboratóriumi tápoldatokkal valamint megfelelő körülmények biztosításával életben tartja a tumorból származó szövetet, amit aztán három dimenziós gömbökké alakítanak. Ezután kezelik a szóban forgó terápiás szerekkel, és megnézik, hogy melyik terápia mekkora hatást tudott kifejteni a tumorsejtekre.

A labor ennek segítségével rangsorolja az alkalmazható kemoterápiás szereket, és ez alapján tesz javaslatot a kezelőorvosnak is. A teszt a jövő héten kerül bevezetésre, az eredmény pedig az elvégzését követő tíz nap alatt lesz várható – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó írásaink