Krónika

Egy amerikai és két orosz űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

A három űrhajós szolgálata 188 napig fog tartani

Egy amerikai és két orosz űrhajóssal a fedélzetén indult szerdán egy Szojuz MSz–22 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni Bajkonurból.

Az indítást élőben közvetítette a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal. A startot nyomon követő amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sikeres fellövésről számolt be, hozzátéve azt is, hogy a legénység jól van. A Szojuz 2.1a hordozórakéta fokozatai zökkenőmentesen gyújtottak be az út a 400 kilométeres magasságában. A Föld körüli pályán keringő ISS-ig mintegy három órát vesz igénybe, s az űrállomás orosz Raszszvet (Pirkadat) moduljához csatlakozik majd.

Az MSz–22 űrhajót Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij orosz tudósról nevezték el, akit a modern rakétatechnika és űrkutatás elméleti megalapozójaként tartanak számon.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin indulására árnyékot vetett a Washington és Moszkva között kialakult politikai feszültség. Ez az első közös amerikai–orosz indítás a február 24-i ukrajnai orosz hadművelet óta.

A három űrhajós szolgálata 188 napig fog tartani, vagyis 2023. március 28-ig. Ez idő alatt 49 tudományos kísérletet terveznek elvégezni. Az űrhajósok mellett az űrhajó 120 kilogramm egyéb hasznos terhet is szállít, ideértve a kísérletekhez szánt berendezéseket, egészségügyi és tisztálkodási cikkeket, illetve személyes holmikat is.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel.

Kapcsolódó írásaink

Futball az űrben

ĀTeniszezés és tollaslabdázás már szerepelt a korábbi űrprogramokban