Krónika

Magyar tudósokat díjaztak az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az idén 65 000 fiatal közül több lépcsőben választották ki a döntőbe került 35 ország 132 projektjét

Két különdíjat hozott el a magyar delegáció a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyéről, amit szeptember 13. és 18. között a hollandiai Leidenben rendeztek meg – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) hétfőn az MTI-vel.

Magyar tudósokat díjaztak az EU Fiatal Tudósok Versenyén
Az EU Fiatal Tudósok Versenyének logója
Fotó: Facebook

Az európai verseny egyik különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el az UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz projektjével.

Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

A másik különdíjat, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő Bright Young Minds Awardot, Kovács Nóra Anna, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója nyerte el.

Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, a Rustyval azt szeretné elérni, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével detektálják és monitorozzák az eldobott hulladékokat.

A közleményben ismertetik, hogy a többlépcsős európai versenyre a helyi országos megmérettetéseken sikeresen szereplő középiskolás diákok juthatnak ki, az idén 65 000 fiatal közül több lépcsőben választották ki a döntőbe került 35 ország 132 projektjét.

Magyarországot a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei képviselték három projekttel.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke vezette – tájékoztatott a MISZ.
 

Kapcsolódó írásaink

Karikó Katalin kapta az Európai Feltalálói Díjat

ĀA tudós az elismerést több mint négy évtizedes munkásságáért, és főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájáért érdemelte ki, amellyel utat nyitott a Covid-járvány megfékezését elősegítő vakcinák kifejlesztésében