Krónika

ORFK: Csaknem 15 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6931-en léptek be Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon érkezők közül 7949-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap. A héten szombaton érkezett a legtöbb menekült.

ORFK: Csaknem 15 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton
Ukrán menekültek a Keleti pályaudvaron
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Ukrajnából érkezők körében a rendőrség 277 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől menekülök közül 155-en (egyharmaduk gyermek) vonattal utaztak tovább Budapestre – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel közösen segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Kapcsolódó írásaink