Krónika

Erős földrengés rázta meg Tajvant

Erős földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Tajvan keleti részét, a rengéseket, amelyek legalább egy ember halálát okozták, Tajpejben is érezték.

Erős földrengés rázta meg Tajvant
A földrengés sújtotta térséggel szomszédos megyében is épületek dőltek össze
Fotó: Taiwan Police

A tajvani hatóságok mérése szerint a földrengés 6,8-as, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7,2-es erősségű volt. A rengés epicentrumát a délkelet-tajvani Tajtungnál észlelték, fészke pedig a hatóságok szerint 7 - az USGS szerint 10 - kilométeres mélységben volt.

A tajtungi hatóságok azt közölték, hogy a földmozgás nyomán összeomlott egy kétemeletes épület, a romok alatt rekedtek kimenekítését megkezdték. A sziget keleti partja mentén elhúzódó Hualien megyében található épület földszintjén üzletek, míg felső két szintjén lakások voltak. A romok alatt rekedt emberek kimentésére tűzoltókat és katonákat is riasztottak a helyszínre, többeket már sikerült is kihúzni a törmelékek alól.

A tajvani vészhelyzeti műveleti központ szerint ugyanezen megyében egy cementgyári munkás életét vesztette, miután a gyár területén rázuhant egy porgyűjtő.

A földrengés és épületomlások következtében több helyen is leszakadtak az áramvezetékek, a Hualien megyében lévő Juli városában mintegy hétezer háztartás maradt áram nélkül.

Sajtóértesülések szerint Juli külvárosi részére rendőröket és tűzoltókat riasztottak egy összeomlott hídhoz, ahonnan gyanú szerint legalább egy autó és három ember zuhant a mélybe.

Csaknem négyszáz turista rekedt Juli egyik hegyoldalán a földrengés okozta földcsuszamlás. A tajvani hírügynökség szerint a turistáknak, a sérült áramszolgáltatás miatt gyenge mobilhálózati kapcsolatuk van, a hatóságok próbálnak kapcsolatba lépni velük.

Tajtung térségét szombat este rázta meg egy 6,4-es erősségű földmozgás, a területről azóta több utórengést jelentettek.

Japán hatóságai a földrengés nyomán szökőárriadót rendeltek el, amelyet később lefújtak.

Kapcsolódó írásaink