Krónika

Mamutagyart rejtett a föld mélye Vácon

Vácott végeztek régészeti feltárást a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei, amikor egyméteres mamutagyart fedeztek fel – olvasható a vállalat által közzétett közleményben.

Mamutagyart rejtett a föld mélye Vácon
Ehhez hasonló leletet Budapesten a Mammut áruház építésekor találtak
Fotó: The Siberian Times

A mintegy ezer négyzetméteres és körülbelül két méter mélységű terület átvizsgálása során a neolitikumra jellemző tárgyak és néhány bronzkori kerámia töredéke is felszínre került. A mélyben egy cölöpszerkezetes ház rejtőzött, a hozzá tartozó tároló- és agyagnyerő gödörrel, ahol a cölöpöket leásták, a ház falát pedig agyaggal kenték fel. A háznál a kutatók szórványosan maradványcsontokat is felfedeztek, és a leletek tanúsága szerint a ház korabeli lakói nagy valószínűséggel ide temetkeznek télvíz idején. Ennél azonban sokkal érdekesebbnek bizonyult a mamutagyar.

„A neolit kori szinten teljesen véletlenül egy mamutagyarba botlottunk, ami annyira szokatlannak tűnt, hogy először egy megkövesedett fának néztük. Egy ilyen felfedezés ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori területen, ahol hiába kerestek paleolitikumra utaló nyomokat” – mondta Fajka Szilárd, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársa. A szakember kiemelte, ezek az óriási emlősök a kőkorszak emberének kortársai voltak, ezért nem tudják, hogy a mamutagyar hogyan kerülhetett a mostani helyére. Izgalmas kérdés lehet, hogy vajon a neolitikum kori emberek vitték oda vagy a folyó hordalékával került-e a felfedezési helyszínre. A cégnek egyelőre csak feltételezései vannak ezzel kapcsolatban, de azt sem tartják kizártnak, hogy az újkori bolygatás során került oda az agyar.

Ahhoz, hogy a mamutagyart egyben tartsák, a szakemberek folyton locsolták és a védelem érdekében betemették: aknaszerűen körbeásták, a lehetőségekhez mérten megtisztították a földtől, majd egy pléhlemezt tettek alá, lefóliázták, és így sikerült a földről egyben felvenni. A körülbelül 80 centiméteres agyar most a cég műhelyébe került, feltehetően a Természettudományi Múzeumban fogják tovább vizsgálni. Ezt követően a szentendrei Ferenczi Múzeumban helyezik majd el.

A legközelebbi, ehhez hasonló mamutleletet Budapesten, a mai Mammut áruház területén találták a régészek. Itt egy csontváz, egy koponya és egy mamutagyar hevert a föld mélyén. Az elefántfélék családjába tartozó mamutok mintegy 200 ezer évvel ezelőtt kezdtek elterjedni Eurázsiában. Kihalásukért a gyorsan változó klíma tehető a felelőssé, de az ember általi túlvadászatnak is szerepe lehetett az eltűnésükben.

Kapcsolódó írásaink