Krónika

Létérdeke Európának a déli partnerség országainak stabilitása

„Az unió déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé. A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke Strasbourgban azzal kapcsolatban, hogy az EP szerdán elfogadta a déli szomszédsággal való megújított partnerségről szóló jelentését.

Létérdeke Európának a déli partnerség országainak stabilitása
Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke
Fotó: Facebook/Gál Kinga

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint az európai szomszédságpolitikának a feladata, hogy a mediterrán országoknak a kölcsönös érdekek mentén nyújtson segítséget.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta a Megújított partnerség a déli szomszédsággal  Új program a földközi-tengeri térség számára nevű jelentését. Az uniós parlamenti vitában Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke hangsúlyozta: „Magyarország régóta szorgalmazza a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival. Elő kell segíteni a régióban az állami struktúrák megerősítését, az infrastruktúra fejlődését és a terrorizmus elleni küzdelmet. Ezek segítik és ösztönzik az emberek helyben maradását”.

Mint fogalmazott, csakis így állítható meg még a régióban az Európa felé tartó illegális migrációs tömeg. „Meg kell erősítenünk úgy Magyarország, mint az Európai Unió külső határainak védelmét, hiszen a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból”– húzta alá.


Trócsányi László az elfogadott dokumentummal kapcsolatban rámutatott, hogy az EU és a mediterrán országok közötti együttműködés, noha régi hagyományokra nyúlik vissza, ma mégsem zökkenőmentes. „A déli szomszédság prosperitása és stabilitása kiemelkedő jelentőségű Európa számára, úgy ahogy az agyelszívás jelensége elleni hatékony fellépés is. Kizárólag az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a munkahelyteremtés előmozdítása révén tudunk közös eredményeket felmutatni. Az EU-nak meg kell becsülnie az olyan a déli országokat, mint Marokkó, amely stabilitásával például szolgálhat a térség más államainak".

Az EP-képviselő hozzátette: az üldözött keresztények védelmének ügyében szintén együttműködésre kell találni a déli partnerség országaival.

Kapcsolódó írásaink