Krónika

Kötelezővé válik a kismama számára a magzat szívhangjának meghallgatása

Kötelezővé válik a kismama számára a magzat szívhangjának meghallgatása

A Szent István Intézet szerint a magzati élet védelméről szóló törvénnyel kapcsolatos új eljárásrend a várandós nőnek is lehetőség, az árnyaltabb, megalapozottabb döntés esélyét jelenti.

Kötelezővé válik a kismama számára a magzat szívhangjának meghallgatása
A Szent István Intézet azzal a küldetéssel jött létre, hogy az államalapító szellemi örökségét, a zsidó-keresztény társadalmi tanításokra épülő világképet a jelen kihívásai alapján vizsgálja
Fotó: Facebook/Szent István Intézet

Az intézet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, „a megfogant élet, amelyet az Alaptörvény is védeni rendel, ezzel esélyt kaphat: létezéséről üzenhet a sorsáról – rövid idő alatt, krízishelyzetben – döntő édesanyának.”

Úgy fogalmaztak: a várandós nőnek is lehetőség az új eljárásrend, amely az árnyaltabb, megalapozottabb döntés esélyét hordozza, hiszen „a kismamára nehezedő kényszerek sűrűjében épp csak az érintettel való kommunikáció nem valósul meg”. A Szent István Intézet javasolja, hogy az „élet kopogtatásának” első pillanatától a várandós nőknek álljon rendelkezésükre egy éjjel-nappal hívható krízisszolgáltatás is, amelynek telefonszáma már a várandósteszteken feltüntetve segítséget nyújthat a valamely okból nehéz helyzetben lévő édesanyáknak.

A Veletek az első pillanattól elnevezésű kezdeményezésük támogatható az intézet honlapján (https://szentistvanintezet.hu). A magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendeletének módosítása szeptember 15-től előírja a terhességmegszakításhoz folyamodó várandós nőnek, hogy rendelkezzen egy szülész-nőgyógyász által kibocsátott igazolással, amely bizonyítja, hogy a magzati életfunkciók működését azonosítható módon bemutatta neki. Ez a gyakorlatban a magzat szívhangjának meghallgatását teszi kötelezővé a kismama számára.

A Szent István Intézet azzal a küldetéssel jött létre, hogy az államalapító szellemi örökségét, a zsidó-keresztény társadalmi tanításokra épülő világképet, „azt a meggyőződést, hogy Isten van, és hogy általa nekünk küldetésünk van a jóra” a jelen kihívásai alapján vizsgálja. Kutatásaikkal társadalmi jelenségeket vizsgálnak, a közbeszéd formálásával pedig e gondolatiság képviseletében kívánnak fellépni, és ha szükséges, reflektálni a nyilvánosságban elhangzó, ellentétes állításokra – olvasható honlapjukon.
 

Kapcsolódó írásaink