Krónika

Novák Katalint meghívták II. Erzsébet temetésére

A temetési szertartást a Westminster-apátságban tartják majd

Novák Katalin és házastársa meghívást kapott a múlt hét csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére, amin a köztársasági elnök részt is vesz majd – közölte a Sándor-palota a Telexszel.

Novák Katalint meghívták II. Erzsébet temetésére
Fotó: Joel Carrett/MTI/EPA/AAP

Novák Katalin és házastársa meghívást kapott a múlt hét csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére, amin a köztársasági elnök részt is vesz majd – közölte a Sándor-palota.

Arról egyelőre nem tudni, hogy mekkora küldöttséggel utaznak, illetve hogy Orbán Viktor is kapott-e meghívást az eseményre. Erről érdeklődtünk a miniszterelnök szóvivőjénél, Havasi Bertalannál – amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A temetési szertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A királyi család tagjai közül utoljára Erzsébet anyakirályné temetési szertartása zajlott itt.

A temetési szertartásra a világ minden tájékáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök, valamint más, meghatározó brit politikusok is a királyi család tagjain kívül. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, amely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt ott, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Kapcsolódó írásaink