Krónika

Bajban az olasz fagylaltozók

Elképesztő, több ezer euróra rúgó drágulással szembesülnek az olasz vállalkozások. Például akad hely, ahol az áramszámla több mint 3,5 szeresére hízott.

Bajban az olasz fagylaltozók
Hiába a hívogató áru, a költségek az egekbe szöktek (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Rendkívül lehangoló cikket közölt szerdán egy, a Piacenza városában lévő fagylaltozó tulajdonosának sorsáról az olasz Liberta című lap elektronikus kiadása. Mint olvasható, Daniel Bozzarelli, a 900 di via Taverna nevű vendéglátóhely birtokosa az orgánumnak arról beszélt, hogy a villamosenergia-költségek növekedése miatt kénytelen éjszakára kikapcsolni a nagy teljesítményű kávéfőző gépét és részben a fagylaltos hűtőit is. Ez harmincévnyi üzletmenet alatt soha nem fordult elő velem, még a covid legszörnyűbb hónapjaiban sem – fogalmazott Daniel Bozzarelli.

A férfi azt követően hozta meg döntését, hogy megkapta az augusztusi áramszámlát, amely szerint valamivel több mint négyezer-kilencszáz eurót (csaknem kétmillió forintot) kell fizetnie. Tavaly augusztusban ez mindössze 1200 euró (481 ezer forint) volt.

Bozzarelli aláhúzta, vevői nem érzékelnek semmit, ugyanis most a szokottnál korábban megy be azért, hogy a vendéglátóipari kávégépet és a kihúzott hűtőket újra üzembe helyezze még a nyitás előtt. (A kávégép esetében erre a megfelelő hőmérséklet és nyomás előállítása miatt van szükség.) Utal arra is, ezt – azaz a spórolást – ugyan korábban is megléphették volna, ám a berendezések éjszakai fogyasztása annyira csekélynek számított, hogy azt könnyedén kitermelte a vállalkozás.

A vállalkozó hozzátette, a Mario Draghi vezette kormány semmit sem tett azért, hogy segítsen az olasz vállalkozóknak.

Kapcsolódó írásaink