Krónika

Látványosan gyarapszik a tigrisek száma Oroszországban

Az elmúlt 12 évben megduplázódott, és ezzel megközelítette a 750 példányt az Oroszországban vadon élő szibériai tigrisek száma.

Látványosan gyarapszik a tigrisek száma Oroszországban
A tigris továbbra is veszélyeztetett fajnak számít
Fotó: MH

A szibériai tigrisek vagy más néven amuri tigrisek populációjának gyarapodásáról Vlagyimir Putyin orosz elnök számolt be hétfőn a Vlagyivosztokban megrendezett 2. Nemzetközi Tigrisvédelmi Fórum megnyitóján levetített videóban.


A szibériai tigris több országban számít veszélyeztetett fajnak, bár populációja az elmúlt években 40 százalékkal nőtt. A ragadozó nagymacskára azonban továbbra is nagy veszélyt jelent az orvvadászat.


Putyin a 12 évvel ezelőtti szentpétervári „tigriscsúcsra” emlékeztetve felidézte, hogy Oroszországban akkoriban még mintegy 390 kifejlett példányt tartottak számon, de azóta az állatok védelmének köszönhetően csaknem megduplázódott az állomány. Az orosz elnök hozzátette, hogy Indiában, Nepálban, Bhutánban és Kínában is örvendetesen gyarapodik a tigrispopuláció.


Putyin hangsúlyozta, hogy a tigrisek védelmében még sok a tennivaló, egyebek mellett a természetvédelmi területeken őrzött védőzónákat akarnak kialakítani számukra.