Krónika

Késeléssorozatban tízen vesztették életüket

Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban a kanadai Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében és a közeli városban – közölte a helyi rendőrség, a két gyanúsítottat keresik.

Késeléssorozatban tízen vesztették életüket
Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban a kanadai Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében és a közeli városban
Fotó: Twitter/OsintTv

A késeléseket több helyszínen követték el a James Smith Cree Nation őslakos közösségében és a Saskatoontól északra fekvő Weldon faluban a rendőrség szerint. A két gyanúsított után tartományszerte kutatnak.

A két gyanúsított után kutat a rendőrség
A két gyanúsított után kutat a rendőrség
Fotó: AFP/Royal Canadian Mounted Pol

A saskatchewani rendőrség helyettes vezetője, Rhonda Blackmore közölte, hogy egyes áldozatokra a gyanúsítottak célzottan támadtak, másokat azonban, úgy tűnik, véletlenszerűen késeltek meg. Indítékkal nem tudott szolgálni.

„Rettenetes, ami a tartományunkban történt ma” – mondta, hozzátéve, hogy 13 helyszínen találtak halottakat és sebesülteket.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. A tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.

Blackmore elmondása szerint a rendőrség vasárnap reggel 6 óra előtt kapta az első jelentéseket az őslakos közösségből, majd gyorsan újabb jelentések érkeztek. Délben a rendőrség figyelmeztetést adott ki, mely szerint Regina városban, a támadások helyszínétől mintegy 335 kilométerre láttak egy járművet, benne a két gyanúsítottat dél körül, azóta nem tudni róluk.

A reginai rendőrség úgy vélte, a két ember még a városban van, és a Twitteren arra kérték a lakosokat, hogy kövessék a rendőrségi tájékoztatást, vagyis legyenek óvatosak, ne közelítsék meg a két férfit, és adjanak róluk információt, ha tudnak.

A két gyanúsított a 31 éves Damien Sanderson és a 30 éves Myles Sanderson. Az utóbbit egy májusi lista szerint körözik, jogtalanul van szabadlábon.

Az őslakos közösség három csoportjában, ahol a támadások történtek, helyi szükségállapotot hirdettek ki.

„Sokkoló és lesújtó a borzalmas támadások híre. Kanadaiként együtt gyászolunk mindenkivel, akit az erőszak érintett, és a saskatchewani emberekkel” – írta közleményében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink