Krónika

Velence és Padova városában terjed leginkább a nyugat-nílusi láz

A hatóságok gyakori szúnyogirtással igyekeznek védekezni

Emelkedik a nyugat-nílusi láz névvel ismert vírusbetegség olaszországi fertőzötteinek száma mindenekelőtt az északkeleti Veneto tartományban, ahol eddig a legtöbb beteget Velence és Padova városában azonosították – közölte a helyi közegészségügyi hatóság.

Velence és Padova városában terjed leginkább a nyugat-nílusi láz
Velence lakosai is kitettek a nyugat-nílusi láznak
Fotó: AFP/Yomiuri/Daisuke Tomita

Velencében és Padovában tucatnyi úgynevezett klasztert különítettek el, vagyis olyan városrészeket, családokat, közösségeket, melyekben egyszerre több beteget diagnosztizáltak.  

Az utóbbi egy hét alatt Venetóban 56 új esetet regisztráltak, és ezzel a tartományban 283-ra emelkedett a betegek száma. Közülük 161-en lázasak, a többieknél súlyosabb tünetek jelentkeztek, köztük agyhártya- és agyvelőgyulladás.  

Az ötmilliós régióban a nyugat-nílusi lázban az utóbbi három hónap alatt tizenöten haltak meg. Az elhunyt betegek életkor átlaga 83 év volt, az esetek nyolcvan százalékában férfiakról volt szó.

A római székhelyű közegészségügyi intézet (ISS) adatai szerint a vírusbetegség jelenlétét júniusban regisztrálták első alkalommal. Azóta országosan megközelítette a négyszázat a betegek száma, és huszonnégyen haltak meg.

Betegeket regisztráltak az egész Pó-alföldön, Piemont, Lombardia, Emilia-Romagna tartományokban, valamint Toszkánában és Szardínia szigetén, ahol hat betegről tudnak.

A hatóságok gyakori szúnyogirtással igyekeznek védekezni. A nyugat-nílusi láz néven ismert vírusbetegség szúnyogcsípéssel és vérrel terjed. A megfertőződött emberek többsége nincs is tudatában, hogy elkapta a vírust, mely ellen még nem létezik védőoltás.

Kapcsolódó írásaink