Krónika

Romániában ismét ajánlott a maszkviselés

Elsősorban az iskolák zárt zsúfolt tereiben kellene óvatosnak lenni

Védőmaszk viselését és más óvintézkedéseket ajánlott a tanárok, diákok és szülők figyelmébe a román egészségügyi minisztérium a koronavírus és más légúti fertőzések terjedésének megfékezésére abban a közleményben, amelyet a közelgő tanévkezdés alkalmából adott ki pénteken.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a hideg évszakban gyakoriak a légúti fertőzések az iskolai közösségekben, a közéjük tartozó koronavírus és az influenzavírus pedig súlyos szövődményeket okozhat, főleg a más betegségekben szenvedők körében. A fertőzések féken tartásáért a közlemény az olyan higiénés szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozza, mint a gyakori kézmosás, az osztálytermek fertőtlenítése és rendszeres szellőztetése, és arra is kitér, hogy ha valakinek köhögnie vagy tüsszentenie kell, akkor papírzsebkendővel vagy könyékhajlatával takarja el az arcát.

A román egészségügyi tárca továbbra is ajánlja a másfél méteres távolságtartást a zárt terekben, a védőmaszk viselését a zsúfolt termekben, azt kéri a szülőktől, hogy ne engedjék iskolába gyerekeiket, ha megfázás jeleit tapasztalják náluk, a tanárokat pedig arra biztatja, hogy figyeljék diákjaik egészségi állapotát, és különítsék el és küldjék orvoshoz azokat, akiknek légúti fertőzéses tüneteik vannak. A minisztérium a koronavírus és a szezonális influenza elleni oltás felvételét szorgalmazza a tanévkezdés alkalmából kiadott közleményében.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban többször jelezte: a tárcának – az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása óta – semmilyen jogi eszköze nincs arra, hogy az ajánlásokon túl bármilyen kötelező érvényű óvintézkedést írjon elő a koronavírus terjedésének megfékezésére. Azt is kizártnak nevezte, hogy egy újabb járványhullám esetén ismét felfüggesztenék, vagy az internetre költöztetnék az oktatást.

Egyelőre Romániában nincs jele annak, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma közeledne: az esetszámok egy hónapja folyamatosan, heti 20-30 százalékkal csökkennek, az utóbbi héten a napi 2600 új fertőzés számított átlagosnak. A halálesetek mozgóátlaga immár két hete 20 körül stagnál: pénteken újabb 23 koronavírusos beteg haláláról számolt be az egészségügyi minisztérium. Jelenleg 2339 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 191-en részesülnek intenzív terápiában.

Romániában hétfőn kezdődik a 2022–23-as tanév.

Kapcsolódó írásaink