Krónika

Afrika eddig ismert legrégibb dinoszauruszát fedezték fel Zimbabwéban

Két lábon járt, és meglehetősen apró feje volt

Afrika eddig ismert legrégibb dinoszauruszának majdnem teljes csontvázát találták meg Zimbabwéban.

Afrika eddig ismert legrégibb dinoszauruszát fedezték fel Zimbabwéban
Mbiresaurus raathi
Fotó: Facebook

Az őshüllő, tudományos nevén Mbiresaurus raathi 230 millió évvel ezelőtt élt, és mérete nem nagyon haladhatta meg az egy métert – közölték a feltárásban részt vevő kutatók.

„Két lábon járt és meglehetősen apró feje volt” – mondta Christopher Griffin, az amerikai Yale Egyetem paleontológusa, aki az első csontokat megtalálta.

A kutatók úgy vélik, hogy a kis termetű dinoszaurusz legfeljebb 30 kilós lehetett, de hosszú farka volt. Valószínűleg mindenevő volt, növényekkel, kisebb állatokkal, rovarokkal táplálkozhatott.

A maradványokat egy 2017-es és egy 2019-es expedíció alkalmával tárta fel egy zimbabwei, zambiai és amerikai kutatókból álló csoport.

„Amikor kiástam a teljes felsőcombcsontot, rögtön tudtam, hogy egy dinoszauruszról van szó, és Afrika legrégibb dinoszaurusz-fosszíliáját tartom a kezemben” – mondta a 31 éves Griffin, aki a felfedezés idején a Blacksburgi (Virginia állam) Műegyetem doktorandusza volt.

Ilyen régi dinoszauruszokat korábban csak Dél-Amerikában és Indiában találtak. Zimbabwe a Pangea őskontinensen ugyanazon a szélességi fokon feküdt, mint a dél-amerikai dinoszaurusz-lelőhelyek, ezért kezdtek maradványok után kutatni paleontológusok a délkelet-afrikai országban is.

A zimbabwei lelet nagyon hasonlít a brazíliai és argentínai kövületekre, és ez megerősíti, hogy Dél-Amerika és Afrika a késő triász korban egybefüggő szárazföldet alkotott – mutatott rá Max Langer, a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem kutatója.

Tudományos nevét a dinoszaurusz megtalálása helyéről, az északkelet-zimbabwei Mbire régióról és a róla elsőként beszámoló paleontológusról, Michael Raathról kapta.

A Zimbabwéban felfedezett őshüllőt a kutatók a dinoszauruszok Sauropodomorpha („gyíklábú formák”) nevű, a szauropodákat és felmenő rokonaikat tartalmazó kládba sorolták.

Kapcsolódó írásaink