Krónika

Bezárhatnak a fürdők az energiaár-emelkedés miatt

Jelentős kockázatot vállal az az intézmény, ami a háború előtti keretek között üzemel tovább.

Bezárhatnak a fürdők az energiaár-emelkedés miatt
Olyan sikeres komplexumok is bezárhatnak, mint Hajdúszoboszló
Fotó: MH

Akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat az elszálló rezsiköltségek és a vendégszám csökkenés miatt. A Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint jelentős kockázatot vállal az az intézmény, amely a háború előtti keretek között üzemel tovább.

Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig – írja az Infostart. Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke arról beszélt, hogy a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdő is a bezárás mellett dönthet az elszálló rezsiárak miatt.

A szakember kifejtette, hogy a háború is betett a hazai gyógyfürdőknek, a Magyarországtól keletre fekvő országokból korábban sokan érkeztek hazánkba, de az utóbbi hónapokban 20–50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest. 

Mindezek tükrében jelentős kockázatot vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a korábbi módon. A szövetség korábbi felmérése szerint a magyarországi fürdők harmada, rosszabb esetben fele bezárásra kényszerül a következő év első feléig.

Kapcsolódó írásaink