Krónika

Drágul az élet, szabadulnak a britek a házi kedvenceiktől

A világjárvány ideje alatt örökbefogadott állatokra most gyakran a menhely vár Angliában

A szigorú megszorítások miatt a gazdik kénytelenek úgy dönteni, hogy a plusz több száz fontnyi állateledel és az állatorvosi kiadások többé nem férnek bele a büdzséjükbe.

Drágul az élet, szabadulnak a britek a házi kedvenceiktől
Az egykori kedvencekre már nemigen jut pénz
Fotó: Pixabay

A brit állatmenhelyekre rekordszámú kutyát és macskát adtak be, mert a szigorú megszorítások miatt a gazdik kénytelenek úgy dönteni, hogy a plusz több száz fontnyi állateledel és az állatorvosi kiadások többé nem férnek bele a büdzséjükbe. Az egzotikus háziállatok, például a kígyók és a gyíkok is túl drágának bizonyulnak, mivel speciális fűtést és világítást igényelnek − számol be róla a Reuters.

Három kígyót, köztük egy 2,4 méteres boát nemrég párnahuzatokban dobtak ki egy hüllőbolt előtt − közölte az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód megelőzésére létrehozott Királyi Társaság (RSPCA).

A Dogs Trust menhely − ahol jelenleg 692 kutya vár otthonra − utoljára a 2008-as pénzügyi összeomlást követően tapasztalt hasonlót.

Ez az életszínvonal-válság sokkal gyorsabban ránk tört, mint azt az emberek valaha is gondolták volna

− mondta Adam Clowes, a cég operatív igazgatója.

Ez éppen ellentétes tendencia a világjárvány idejéhez képest, amikor a háziállatok iránti kereslet megnövekedett. Most a háztartások arra készülnek, hogy az energiaszámlák januárban több mint háromszorosára emelkednek a tavalyi évhez képest. Az állatok örökbefogadására irányuló kérelmek száma a zárlatok idején tapasztalt mintegy 10 ezerről havi százra csökkent.

Kapcsolódó írásaink